УПЦ МП остаточно випроторюють з Лаври / фейсбук Євстратій Зоря

Заповідник "Києво-Печерська лавра" розриває договорів оренди територій та будівель зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП вже з 29 березня.

"Між національним заповідником "Києво-Печерська лавра" (далі – заповідник) та Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (чоловічий монастир) Української Православної Церкви (далі – монастир) укладено Договір № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю", - йдеться у документі, опублікуваному на сайті УПЦ МП.

Зазначається, що згідно з указом президента "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", урядом було утворено міжвідомчу робочу групу з підготовки пропозицій та рекомендацій щодо організації виконання окремих завдань, пов’язаних з діяльністю релігійних організацій в Україні, яка під час своєї роботи встановила порушення монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Відео дня

"Враховуючи висновки міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 09 березня № 06/34/2234-23, на підставі п. 8.1. договору, заповідник попереджає про розірвання договору з 29 березня 2023 року. З метою проведення процедури приймання-передачі державного майна, монастирю необхідно здійснити заходи щодо звільнення будівель та споруд (майна), що є державною власністю та які перебувають на балансі заповідника", - мовиться у повідомленні.

УПЦ МП остаточно виселяють з Києво-Печерської лаври (документ)
Документ / lavra.ua

Що передувало

13 листопада УПЦ МП потрапила у гучний скандал. Священник показав, як у Києво-Печерській Лаврі прославляють РФ. Так, під час служби хор співав відверто проросійські пісні. "Прокидається матушка-Русь", - йшлося у пісні, яка потрапила на відео. 

Невдовзі стало відомо, що СБУ почала обшуки у Києво-Печерській лаврі. А 1 грудня СБУ вручила підозру священнику за пісні про "матушку-Русь". У справі встановили кілька підозрюваних, які організовували це богослужіння.

Згодом сталоСБУ провела обшуки в будівлях УПЦ МП в різних областях Україна. Всього перевірили понад 350 церковних споруд і 850 осіб, з них понад 50 осіб були допитані. Серед них були громадяни України та росіяни. Правоохоронці виявляли багато російської пропагандистської літератури, що заперечує існування України.

25 січня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони про санкціїї проти екс-нардепа Вадима Новинського, митрополита Павла та інших представників УПЦ МП та РПЦ.

На тлі цих обшуків господарювання УПЦ МП у Лаврі опинилося під загрозою. Розпорядником державного майна на території Києво-Печерської лаври є Міністерство культури і інформаційної політики. Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) орендувала тут найбільші храми – Успенський собор і Трапезний храм. Кілька місяців тому термін оренди УПЦ МП сплив, і МКіП рекомендувало не продовжувати його.

Згодом ЗМІ повідомили, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври повернули державі.

В УПЦ МП переконують, що їхній договорів про оренду храмів Верхньої Лаври був розірваний протиправно, та заявляють, що вже звернулися до суду з приводу цього. 

Напередодні Різдва ПЦУ оголосила, що у Лаврі відбудеться богослужіння. Представник УПЦ МП погрожували судом. Втім, 7 січня Епіфаній все ж провів історичне богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Вас також можуть зацікавити новини: