МБУ затримала російського агента / фото СБУ

Внаслідок контрдиверсійної спецоперації в Сумській області затримано "розконсервованого" агента ФСБ РФ, який збирав розвіддані про оборону північно-східних кордонів України.

Як йдеться у повідомленні СБУ, отриману інформацію він передавав агресору для коригування ворожих обстрілів українських військ, у тому числі з російських реактивних систем залпового вогню "Град".

За даними слідства, фігурантом виявився мешканець Сум, громадянин України, але родом він з Курської області РФ. Він - колишній місцевий "функціонер" забороненої "Партії регіонів". Ще до початку повномасштабного вторгнення він був завербований кадровим співробітником прикордонного підрозділу ФСБ.

Відео дня

У поле зору російської спецслужби він потрапив через свої періодичні поїздки до РФ до родичів.  "Під час одного з таких виїздів до країни-агресора він отримав від ФСБ завдання щодо проведення розвідувально-підривної діяльності проти України і був переведений в "режим очікування"", - йдеться у повідомленні.

А після 24 лютого 2022 року на російського агента дистанційно вийшов його "куратор" з ФСБ і запросив розвідінформацію про місця дислокації Сил оборони у прикордонних районах області.

фото СБУ

Для збору розвідданих зрадник на власному автомобілі об’їжджав місцевість і приховано фіксував локації українських захисників.

Співробітники СБУ затримали фігуранта "на гарячому" під час спроби передачі агресору інформації про укріпрайони ЗСУ і Держприкордонслужби.  Для передачі розвідданих до ФСБ він використовував декілька месенджерів, у яких одразу видаляв повідомлення після "сеансу зв’язку" з окупантами.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого виявлено:

  • російський паспорт і трудову книжку;
  • партійний квиток забороненої в Україні "Партії регіонів";
  • прокремлівську символіку;
  • мобільні телефони і комп’ютерну техніку.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу ("державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану").

фото СБУ

Зрадники України

З початком війни СБУ активізувала роботу щодо вилову зрадників і колаборантів. Таких вони виявляють мало не щодня. Так, 6 червня затримали агентів російського ГРУ, які шпигували за Силами оборони на Яворівському полігоні. Ними виявились двоє українських військових і лікарка, які в складі різних підрозділів дислокувалися на його території .

Вас також можуть зацікавити новини: