Київська компанія KBD.estate анонсувала масштабний для України проект будівництва першого приватного міста, на теріторії якого будуть створені комфортні умови для розвитку бізнесу.

Перший крок до реалізації такого проекту зробив Київський забудовник Євген Леськів, засновник і власник компанії KBD.estate.

Він розповів, що часто люди в передмістях скаржаться, наприклад, на брак місць в дитячому садку, на проблеми з доступом до медичної допомоги, на паперову тяганину. За словами власника KBD.estate, все це говорить про те, що швидко і ефективно будувати житло навчилися, а організувати якість життя – ні.

Відео дня

"Саме тому ми впевнені, що будівництво першого приватного міста в Україні покаже, як можна управляти територією, якщо це управління замкнуте у вертикально інтегрований цикл у приватній компанії", - заявив Леськів.

Він зазначив, що ще на етапі проектування житлового комплексу прораховується, скільки місць у дитячих садках буде потрібно, де мають бути розміщені школи, як до них добиратися, які комунікації туди прокласти, як організувати транспорт.

"Ми плануємо великий населений пункт з низькоповерховою забудовою в межах села Глібівка Вишгородського району Київської області. На 130 гектарах землі будуються 925 тисяч м2 житла, тобто в 16 тисяч квартир ми зможемо розселити понад 28 тисяч людей. Це означає, що ми спочатку повинні закласти зручне розташування амбулаторій, для медобслуговування населення і зручну логістику роботи швидкої допомоги, пожежні частини, безпеку – починаючи від освітлення і тривожних кнопок у всіх зонах доступності до будівництва нової поліцейської дільниці", - поділився Леськів.

Тобто за фактом прискорюється все те, що закладено у функції держави – забезпечити соціальні потреби людей, які проживають на території. Наприклад, після будівництва житлового комплексу в передмісті зараз потрібно чекати державної субвенції, щоб почалося будівництво поліклініки або дитячого садка. Це розтягується на роки і викликає колапс.

Засновник і власник компанії KBD.estate запевнив, що організація такого міста знаходиться в правовому полі, Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування ще в 1997 році. Відповідно до неї, люди мають право обирати умови, в яких хочуть жити у своїй громаді.

"Для нас також пріоритетом є стимулювання бізнесу на цій території. Для чого також у нас відкриті широкі можливості, коли в країні з'явилися вільні економічні зони. Необхідне лише калібрування деяких нормативно-правових актів під поточні реалії", - зазначив Леськів.

Він заявив, що в Глібівку Київської області планують заселити перші сім'ї вже на початку 2023 року.