В Україні проводиться моніторинг якості медичних інформаційних систем

Агентство захисту прав медпрацівників і пацієнтів організувало експертне опитування для лікарів, медсестер і пацієнтів з метою вивчення якості медичних інформаційних систем. Даний моніторинг стартував навесні 2021 року. На першому етапі дослідження проводиться в Києві. Але надалі опитування буде організовано у всіх областях України.

Дане дослідження проводиться шляхом телефонної комунікації з медпрацівниками, а також за допомогою онлайн-опитування в соціальних мережах, оскільки пандемія коронавірусу ускладнює організацію моніторингу з використанням інших методів взаємодії з респондентами.

"Зараз такі форми моніторингу є вимушеним заходом, так як весняний локдаун не дає можливості, наприклад, контактувати з лікарями особисто. Тому кожен медпрацівник або пацієнт може знайти сторінку нашого Агентства в соцмережі «Фейсбук» і відповісти на питання онлайн-форми щодо якості медичних інформаційних систем. Опитування займає буквально п'ять хвилин часу", - зазначає представник Агентства захисту прав медпрацівників Марія Снитнікова.  

Відео дня

Варто відзначити, що окремо проходить опитування і пацієнтів, тому читачі також можуть взяти участь в дослідженні про якість медичних інформаційних систем. Для цього потрібно заповнити онлайн-форму опитувальника: для медпрацівника або пацієнта.

Як відзначають в агентстві із захисту прав медпрацівників і пацієнтів, даний моніторинг дозволить об'єктивно оцінити якість роботи медичних інформаційних систем. 

"Справа в тому, що впровадження системи е-медицини почалося ще з 2018 року. За цей час лікарі навчилися вести прийом пацієнтів з використанням онлайн-Кабінету. У свою чергу, пацієнти знають, що записатися до лікаря на консультацію потрібно через конкретні онлайн-платформи. Але при цьому за три роки не проводилося жодного незалежного і широко відомого дослідження щодо якості роботи медичних інформаційних систем. А проблем, на жаль, вистачає, я безпосередньо з ними стикаюся щодня", - пояснює ситуацію представник Агентства захисту прав медпрацівників і пацієнтів і практикуючий хірург Володимир Масловський.

Такі моніторинги повинні проводити профспілки лікарів, організації пацієнтів або правозахисники, вважають в агентстві захисту прав медпрацівників і пацієнтів. З цієї причини організація вирішила провести відповідне дослідження. 

"Наша мета-провести незалежний моніторинг щодо якості медичних інформаційних систем. Важливо організувати збір інформації про результати впровадження систем, щоб з'ясувати – чи виправдалися очікування лікарів і пацієнтів. Також потрібно систематизувати, які проблеми присутні в роботі систем, щоб в результаті їх можна було виправити. І, звичайно ж, необхідно озвучити побажання лікарів. Вони на практиці знають, які удосконалення варто впровадити в медичні Інфосистеми, щоб прийом пацієнтів був організований стабільно і без збоїв. Саме тому спочатку ми звернулися для організації моніторингу до фахівців з ГО "Міжрегіональна моніторингова група", А в подальшому, з отриманням все більшої інформації про проблеми, з якими стикаються медики, прийняли рішення організувати наше Агентство", - розповідають представники Агентства захисту прав медпрацівників і пацієнтів Марія Снитнікова і Володимир Масловський.

В агентстві із захисту прав медпрацівників і пацієнтів очікують, що оприлюднити результати моніторингу можна буде до кінця травня 2021 року.

"Вже можна говорити про десятки і навіть сотні контактів з медпрацівниками, які пройшли опитування. Зараз наші аналітики систематизують всю інформацію, отриману від респондентів. Ці дані будуть зібрані в спеціальному звіті", - уточнює керівник Агентства захисту прав медпрацівників і пацієнтів Марія Снитнікова.

Після того, як моніторинговий звіт роботи медичних інформаційних систем буде готовий і представлений громадськості, документ планується направити в Міністерство охорони здоров'я України та інші профільні відомства.

"Наш звіт і рекомендації, які будуть ґрунтуватися на реальних побажаннях медпрацівників і пацієнтів, щодо поліпшення роботи медичних інформаційних систем напевно допоможуть у вирішенні існуючих проблем, а пацієнтам дозволить отримувати допомогу в більш комфортних умовах", - вважає представник Агентства захисту прав медпрацівників і пацієнтів Володимир Масловський.