Свого часу Тетіїв був єврейським містечком – понад 80% мешканців були євреями

30 червня у місті Тетіїв на Київщині було відкрито перший в Україні меморіал жертвам єврейських погромів періоду Громадянської війни 1918-1920 років. У березні 1920 року в містечку було знищено близько 4000 євреїв.

Підкреслимо, що йдеться саме про жертв погромів, а не Голокосту. Таких пам’ятних знаків в Україні є чимало, зокрема, є й у Тетієві. А ось пам'ять жертв погромів в Україні вшанували вперше.

Читайте такожГлава ОЄОУ закликав вшанувати пам'ять загиблих у війнах Ізраїлю та привітав з Днем незалежності цієї країни

Відео дня

Ідея створення меморіалу належить заступниці міського голови Тетієва Олені Коцерубі. Реалізовано проект було за підтримки мера міста Романа Майструка та голови громадської організації «Єдина громада – єдина мета» Олександра Коцеруби, чоловіка Олени. Меморіал урочисто відкрили на території колишнього єврейського кладовища.

«Вперше про єврейську історію міста я почув від своєї заступниці Олени Коцеруби, - каже мер Тетієва. – Архівні документи шокували: сто років тому місто було фактично знищене у погромі. Шок змішався зі здивуванням, адже досі у Тетієві не було навіть таблички зі згадуванням тих жахливих подій».

Під час Громадянської війни у єврейських погромах загинуло близько 200 тисяч людей. Свого часу Тетіїв був єврейським містечком – понад 80% мешканців були євреями. Але вже багато років євреїв у місті нема взагалі. Жахливий погром у березні 1920 року, який вчинив загін отамана Оверка Куравського, знищив три чверті тодішньої громади – 4000 осіб. 

«Коли ми будували меморіал, навколо крутилось багато дітей, — наголосив Роман Майструк. – Їм дійсно цікава ця історія. І якщо ці діти не просто прочитають надписи на пам’ятнику, а зроблять висновки, то не все ще втрачено в нашому місті».