В СБУ підтведили затримання колишнього українського силовика / facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України затримала колишнього співробітника правоохоронних органів Андрія Байдалу. Минулого року ЗМІ бойовиків та Росії назвали Байдалу організатором вбивства ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка.

Читайте такожНа Донбасі застрелили ватажка "спецназу ДНР" Кривулю

Як повідомляє «РБК-Україна», про це йдеться у відповіді СБУ на запит журналістів. Байдалі (позивний «Швед») повідомили про підозру у незаконному поводженні зі зброєю.

Відео дня

Зазначається, що 8 липня у ЗМІ з’явились повідомлення про обшуки у представників Головного управління розвідки Міністерства оборони і затримання колишнього співробітника СБУ.

У відповіді на запит журналістів СБУ підтвердила, що затриманий - Андрій Байдала.

"Слідчими органів безпеки повідомлено про підозру запитуваному громадянину (Байдалі, - ред.) у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами, вчинене групою осіб, - ред.), а також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - йдеться у відповіді відомства.

СБ відмовилася повідомити подробиці затримання та обшуків у співробітників розвідки Міноборони, пославшись на заборону розголошувати дані досудового розслідування. Пізніше в прес-центрі Служби уточнили, що Байдала був співробітником не СБУ, а "представником іншого правоохоронного органу".

Наголошується, що у червні 2019 російські ЗМІ поширили інформацію про те, що бойовики «ДНР» назвали організаторами вбивства Захарченка «агентів» начебто під керівництвом співробітника департаменту контррозвідки СБУ Андрія Байдали.

Як повідомляв УНІАН, 31 серпня 2018 року в результаті вибуху в ресторані «Сепар» в центрі Донецька був убитий ватажок бойовиків "ДНР" Олександр Захарченко.

В СБУ тоді припустили, що його смерть могла стати результатом внутрішніх кримінальних конфліктів в середовищі бойовиків, перш за все пов'язаних з перерозподілом бізнесу. Крім того, в СБУ не виключали причетності до вбивства ватажка бойовиків російських спецслужб, для яких одіозна фігура Захарченко могла стати непотрібною і шкідливою.