Рада ухвалила рішення щодо конкурсу на Великий герб / фото УНІАН

Верховна Рада доручила уряду провести конкурс на кращий ескіз великого Державного герба України.

Читайте такожВ Інституті нацпам'яті назвали "цивілізовані" варіанти завершення декомунізації в Києві

Як передає кореспондент УНІАН, на позачерговій сесії парламенту за постанову про оголошення відповідного конкурсу (№ 3994) проголосували 279 народних депутатів.

Відео дня

Проект постанови внесли на розгляд парламенту, зокрема голова ВР Дмитро Разумков та його перший заступник Руслан Стефанчук, а також перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко і голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Документом передбачено доручити Кабінету міністрів провести конкурс на кращий ескіз великого Державного герба України у такі етапи: до 1 жовтня 2020 року утворити організаційний комітет, розробити і затвердити відповідні положення, а також вирішити питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення організації та проведення конкурсу.

До 1 листопада уряд повинен провести всебічне суспільне обговорення ескізу великого Державного герба України. До 1 грудня повинен бути визначений переможець та подані на розгляд Верховної Ради пропозиції, встановлені за результатами конкурсу.

Питання Великого державного герба: передісторія

  • Як відомо, в лютому 1992 року Верховна Рада постановою затвердила Державний герб незалежної України, який має статус малого герба - золотий Тризуб на синьому щиті.
  • Проводилося кілька конкурсів щодо великого герба, але вони були безрезультатними, тому що навколо питання було багато критики і 300 голосів народних депутатів не набиралося б.
  • Відповідно до Конституції, "великий Державний герб України встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного герба України є Знак Княжої держави Володимира Великого (малий Державний герб України)".