У ВР провоять розслідування причин інциденту / фото УНІАН

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування пожеж на складах боєприпасів відкидає версію про безпілотник і схиляється до версії підриву зсередини.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав під час брифінгу щодо звіту ТСК з питань розслідування пожеж (вибухів) на складах боєприпасів в Ічні (Чернігівська область), Калинівці (Вінницька область), Балаклії (Харківська область), Сватовому (Луганська область), Кривому Розі (Дніпропетровська область) у період з 2014 по 2018 роки.

Читайте такожАрсенал у Балаклії підірвали навмисно і військові могли про це знати - ТСК (фото)

Відео дня

Арахамія, який є головою ТСК, заявив, що комісія почала з розгляду ситуації на складі в Балаклії, тому що це був "найпотужніший арсенал у Східній Європі", і лише втрати майна і боєприпасів там за балансовою вартістю - більш як 12 млрд грн, а за ринковою вартістю, за даними експертів, - від 7 до 10 млрд доларів.

"Основною версією чомусь було вигадано і сказано, що слідчі СБУ, які розслідували, і цю версію дуже-дуже активно тоді підтримали тодішній генпрокурор Луценко і головний військовий прокурор Матіос: кажуть, що прилетів російський безпілотник і все знищив", - сказав голова ТСК.

За словами Арахамії, ця версія з самого початку "викликала багато питань", "тому що якимось магічним чином люди, які чинили спротив цій версії, були вимушені звільнятися і з Міністерства оборони, з Головної інспекції, і з Військової прокуратури. Тобто, на людей чинився тиск".

Він зауважив, що після того, як в РНБО заявили, що йдеться про безпілотник, "слідство завжди мало тільки цю версію, а інші версії були просто скасовані".

"Наш висновок роботи за ці 6 місяців чітко каже, що ця версія - неправдива версія, і що основна версія, що це був підрив зсередини. Хто це підривав, хто в цьому всьому винен, ми не знаємо, це треба далі продовжувати слідство. Але ми точно знаємо, що це не безпілотник", - наголосив Арахамія.

Як повідомив Арахамія, вибухотехніки встановили, що "утворюються спеціальні прямокутні воронки, які свідчать про те, що це підрив". "Після пожежі таких воронок знайшли близько 10. На дні, а не на поверхні. Тобто, була версія, що якщо воронка вибухає, тоді це просто сліди від боєприпасів. Але, враховуючи те, що ці вибухові речовини, до складу яких входили тринітротолуол... вони характерні для підривних снарядів фугасного принципу дії. Тобто, самі боєприпаси, які горіли, вони не мали у складі цих речовин. І, враховуючи те, що вони знайдені на дні, то це означає, що хтось їх туди заклав", - сказав Арахамія.

Він нагадав, що раніше йшлося про те, що, за даними "Украероруху", у той час на місці було зафіксовано сліди літального апарата. "Ми не визначили, який взагалі безпілотник, який знаходиться на озброєнні Російської Федерації, може відповідати такому розміру. Тому що радари "Украероруху", найменша ціль, яку вони можуть помітити, це гелікоптер Мі-8", - заявив голова ТСК.

За словами Арахамії, це мав би бути ударний безпілотник, який може вражати цілі. "Ми викликали експертів з Головного управління розвідки, і вони не підтвердили, що такі літальні апарати взагалі існують на озброєнні Російської Федерації", - сказав Арахамія.

Він повідомив, що ТСК у січні звернулася до генерального прокурора з пропозицією перенести слідство до Києва, до Головного управління СБУ, адже в ТСК розслідування вважали упередженим. "Тодішній в.о. військового прокурора Чумак чомусь відмовився це робити, сказав, що слідство нормальне, слідство триває. Хоча за два роки не було зроблено жодної слідчої дії", - заявив Арахамія.

У подальшому, сказав він, експертний інститут ім. Бакаріуса надав ТСК свою експертизу. "Базуючись на цій експертизі, ми зараз бачимо, що слідчий процес був, на нашу думку, упереджений, і треба заново розглядати інші версії цього слідства", - сказав Арахамія.

"Фактично, результат роботи цієї комісії зараз каже про те, що треба все ж таки наполягати на тому, щоб слідство перенесли з цього органу, який до цього не проводив слідство. Провести розгляд всіх інший версій, чому виникла ця пожежа", - наголосив він.

За словами Арахамії, ТСК звертатиметься до Верховної Ради щодо продовження роботи комісії ще на 6 місяців для того, щоб завершити розгляд ситуації в Балаклії та інший місцях.

Довідка УНІАН. 23 березня 2017 року на військовому арсеналі поблизу Балаклії Харківської області сталася пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Вибухами були пошкоджені десятки будівель. Одна жителька Балаклії під час вибухів загинула внаслідок падіння конструкцій будинку. Правоохоронці кваліфікували подію на арсеналі як диверсію. 26 вересня 2017 року пожежа та вибухи сталися на відкритому майданчику зберігання боєприпасів військової частини А1119 поблизу міста Калинівка Вінницької області, постраждалих не було.