Деяким категоріям чоловіків дозволено виїзд за кордон / фото Телеграм-канал МВС

У воєнний стан чоловіки примудряються виїжджати з України. Частина з них виїхала й не повернулася. Чому так відбувається та чи "світить" цим військовозобов'язаним покарання, в ефірі 1+1 розповів адвокат Ростислав Кравець. 

"Закон тут нічого не каже з приводу якихось порушень. Тобто це перебуває виключно у моральній площині, тому що на сьогодні законодавство України не містить жодних заборон щодо виїзду чоловіків за кордон. І те, що зараз відбувається на кордоні, це штучне затримування чоловіків і непропуск прикордонною службою, рішення якої масово скасовують суди", - каже адвокат.

Він нагадав, що у статті 33 Конституції України зазначено, що такі обмеження можуть бути, але вони мають запроваджуватися лише законом.

Також за системою "Шлях" деякі чоловіки виїжджають за кордон з України. За офіційними даними, станом на 25 квітня виїхали й не повернулися близько 19 тисяч людей. Тож у Кравця запитали, чи передбачено для таких чоловіків покарання?

"Ні, за незаконний перетин державного кордону поза пунктами пропуску чи порушення правил перетину кордону передбачено лише адміністративну відповідальність. Кримінальної за перетин кордону немає", - пояснює правник.

Він додав, що чоловіки виїжджають з України не лише за системою "Шлях", деякі особи супроводжують дітей чи осіб з інвалідністю. 

"Надалі, коли ці особи будуть повертатись, у судів не буде підстав притягати їх до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону, якщо він відбувся через законний пункт пропуску", - заявив Кравець. 

Адвокат наголосив, що наразі дуже важко врегулювати питання виїзду чоловіків за кордон, адже це протирічить Конституції та міжнародним договорам України.

"Якщо особа підробляє якісь документи для виїзду за кордон, то за це буде дійсно кримінальна відповідальність. Саме за довідку про інвалідність чи якусь іншу підробну", - підсумував Кравець.

Хто з чоловіків може виїхати за кордон 2023

Виїзд чоловіків за кордон заборонений до кінця воєнного стану всім військовозобов'язаним та обмежено придатним до військової служби за деякими винятками.

Із січня 2023 року виїзд за кордон заборонений депутатам, посадовцям і прокурорам. Вони можуть залишити Україну тільки з метою службового відрядження.

УНІАН детально перерахував усі категорії чоловіків, які можуть виїхати за кордон у 2023 році.

Вас також можуть зацікавити новини: