Знятих з військового обліку не випускають за кордон, каже адвокат / фото REUTERS

Адвокат Тарас Никифорчук звернув увагу на одну ситуацію, що стосується заборони виїзду військовозобов'язаних чоловіків за кордон. Йдеться про рішення Верховного суду України, яким підтримується рішення апеляційного суду про те, що зняття з військового обліку не означає дозволу на виїзд з України.

У своєму YouTube-каналі адвокат пояснив, що це - постанова Верховного суду від 9 березня 2023 року. У ній йдеться: "Суди попередніх інстанцій установили, що крім паспорта громадянина України для виїзду за кордон, позивач для проходження прикордонного контролю надав тільки військовий квиток з відміткою про виключення з військового обліку відповідно до п. 6 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Йдеться про те, що людина була раніше засуджена до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

"Тобто людина була засуджена за тяжкий злочин, її зняли з військового обліку, вона ніяк не перебуває у ТЦК. Тобто призивати її не можуть", - наголосив Никифорчук.

Він нагадав про чіткий перелік осіб в Україні, яких дозволено випускати за кордон. 

"Усе робиться для того, щоб військовозобов'язаних чоловіків не випускати з України. Навіть тих, у яких є відстрочка. Наприклад, тих же студентів та викладачів. Їх у ЗСУ не беруть, але й за кордон не випускають", - підсумував адвокат.

Виїзд за кордон знятих з військового обліку чоловіків

Раніше адвокат Ростислав Кравець заявляв, що зняті з військового обліку військовозобов'язані українці можуть виїхати за кордон. Він уточнив, які для цього потрібно мати із собою документи - закордонний паспорт, військовий квиток та висновок військово-лікарської комісії про те, що ви зняті з військового обліку.

А ось адвокат Роман Сімутін стверджує, що перетнути кордон може лише виключений з військового обліку. Він говорив, що знятим з військового обліку гайнути за кордон фактично нереально.

Вас також можуть зацікавити новини: