Вода в Крим - росіяни направили гроші на подолання кризи тільки зараз / REUTERS

Росія виділила більш ніж 870 мільйонів рублів з федерального бюджету на подолання кризи з водопостачанням на окупованому Криму. При цьому питання нестачі води на півострові неодноразово порушували ще з літа – з огляду на складні метеорологічні умови.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожЗеленський заявив про необхідність реформування Ради Безпеки ООН

Відео дня

Водою офіційно хочуть забезпечити «мешканців Криму і Севастополя» – 643,5 та 227,7 мільйона рублів відповідно. В уряді РФ зауважили «несприятливі метеорологічні умови та зниження запасів води в місцевих водосховищах».

У Москві обіцяють, що до кінця 2020 року забезпечать Крим і Севастополь додатковими 22,5 тис. і 18,5 тис. кубометрами води на добу.

Росія чекає, що керована нею влада Криму «максимально оперативно» укладе контракти на виконання робіт зі зниження втрат у мережах водопостачання, геологічне вивчення і розвитку водозаборів для збільшення використання підземних вод».

Кризу з водопостачанням в Криму гостро обговорювали влітку, коли півострів потерпав від надмірної спеки. Проте росіяни не поспішали вирішувати ситуацію і звинувачували Україну у відмові подачі води з материка.

Позицію Києва підтримала міжнародна спільнота: країна-окупант повністю відповідає за благополуччя мешканців території, яку окупувала.

Відтоді Росія висушила низку важливих водосховищ, перегнавши воду у місця дислокації своїх військ.

Вода в Криму: що відомо

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне річище Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливо тільки після деокупації півострова.