Який страховий стаж для пенсії у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

2024 рік приніс чимало змін для пенсіонерів. Зокрема, на початку року провели індексацію виплат, через що зросла мінімальна зарплата в Україні. Одночасно з цим вийти на заслужений відпочинок цього року стане важче через посилення вимог до майбутніх пенсіонерів.

Ми розповіли, яким буде стаж для виходу на пенсію в 2024 році, і як перевірити його самостійно.

Вік виходу на пенсію в 2024 році

Вихід на пенсію в 2024 році як для чоловіків, так і для жінок можливий в 60 років. При цьому вийти на пенсію можна і пізніше - в 63 і 65 років. Чим пізніше оформите пенсію, тим меншими будуть вимоги до страхового стажу.

Відео дня

Мінімальний стаж для пенсії в 2024 році

Мінімальний стаж для пенсії в Україні в 2024 зросте. Вимоги до досвіду роботи будуть залежати від віку оформлення пенсії. При цьому відсутні для виходу на пенсію роки можна буде "докупити".

Ось яким буде страховий стаж для пенсіонерів у 2024 році:

  • для виходу на пенсію в 60 років - не менше 31 року стаж;
  • для виходу на пенсію в 63 роки - не менше 21 року стаж;
  • для виходу на пенсію в 65 років - від 15 до 21 року стаж.

Пенсіонери віком старше 65 років, у яких менше 15 років страхового стажу, замість пенсії зможуть отримувати державну грошову допомогу.

Мінімальний страховий стаж для пенсіонерів буде збільшуватися щороку. Наприклад, в 2028 році українцям потрібно буде пропрацювати як мінімум 35 років, щоб вийти на пенсію в 60. 

Як дізнатися свій страховий стаж

Пенсійний фонд-перевірити стаж / фото УНІАН

Перевірити, чи вистачає вам стажу для виходу на пенсію, можна у відділенні Пенсійного фонду або онлайн. 

Через інтернет дізнатися, скільки накопичилося років стажу, можна на сайті ПФУ, у розділах "Мій страховий стаж" або "Профіль користувача" - "Страхові дані". Але перевірити стаж можливо, якщо ваш роботодавець раніше надавав до Пенсійного фонду відомості про нарахування зарплати і сплату страхового внеску. Якщо ж у ПФУ немає таких даних, то можна звернутися до роботодавця і попросити його подати звіти.

Ще один спосіб перевірити свій страховий стаж - у мобільному додатку "Дія". Для цього в меню зайдіть в "Послуги" - "Довідки" - "Довідка ОК-7" або "Довідка ОК-5". У цих документах вказано страховий стаж громадянина.

Вас також можуть зацікавити новини: