Окупанти можуть підірвати ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України Олена Паренюк заявляє, що потенційна загроза на ЗАЕС не стане повторенням Чорнобиля. В ефірі 1+1 вона пояснила, що цього не станеться, адже реактори на Запорізькій атомній станції зупинені.

"Тобто жоден реактор на Запорізькій АЕС не виробляв електроенергію вже з вересня... Навіть той реактор, який у гарячому зупині, не виробляв електрику. Це означає, що там не було ланцюгової реакції, що велика кількість короткоживучих радіонуклідів, які становили величезну загрозу після Чорнобиля, вже розпалася", - каже експерт.

По-друге, продовжила вона, решта блоків охолоджені, тобто температура пального там 70 градусів, там борна кислота всередині реактора. А це означає, що не буде такого потужного теплового вибуху, який був індукований власне самим пальним на Чорнобилі.

Над Запорізькою ЗАЕС нависла серйозна загроза

У ніч на 6 червня 2023 року Росія підірвала греблю Каховської ГЕС, унаслідок чого під загрозою опинилася Запорізька АЕС, адже її ставок-охолоджувач може зміліти.

Очільник української розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, загарбники розмістили вибухівку біля 4 з 6 енергоблоків станції. 

22 червня Зеленський з посиланням на дані ГУР заявив, що Росія має намір здійснити теракт на Запорізькій атомній станції, вона вже нібито все для цього підготувала.

Вас також можуть зацікавити новини: