Фонсека акцентує увагу на тому, щоб всі гравці клубу рівний час під час контрольних ігор / shakhtar.com

Головний тренер «гірників» Паулу Фонсека поділився своїми враженнями про вчорашніх матчах з «Хобро» і «Лехом», дебюті Манора Соломона, кадрових новинах і експериментах.

– Треба пояснити, що два матчі в один день дозволили надати всім футболістам майже однаковий ігровий час. У цей період збору ми захотіли підвищити кількість проведених хвилин в порівнянні з іншими спарингами. Дали можливість абсолютно всім. З «Хобро» задіяли хлопців, які виходять не так часто, багато з них ще дуже молоді. В цілому не провели хорошої гри. Діяли занадто повільно проти не особливо сильної команди. Незважаючи на те, що суперник не створював нам великих проблем, слід було показати інший темп. Так, ми перемогли, тому що в кінці випустили більш досвідчених виконавців. Що стосується зустрічі з «Лехом», цей тест виявився набагато складніше. Ми повністю домінували у грі з сильним опонентом. Чудовий, цікавий перший тайм – майже весь час були на половині суперника. Другий тайм – на складному полі з урахуванням дощу. Ми продовжували домінувати і забили ще два м'ячі, отримавши абсолютно заслужену перемогу, - зазначив португальський фахівець в інтерв'ю офіційному клубному сайту "Шахтаря".

– Що скажете про Маноре Соломона? Як вам його дебют і робота на тренуваннях?

Відео дня

– Він з нами тільки три дні. Оцінювати Соломона ще занадто рано. Що помітно вже зараз: він дуже зацікавлений у навчанні, намагається зрозуміти, як грає команда. Зі свого боку, ми прекрасно знаємо, що це якісний і технічний футболіст. Треба трохи заспокоїтися. Манор молодий, працює з «Шахтарем» лише третій день, і йому ще потрібен час, щоб навчитися нашому стилю.

– На цих зборах ми бачимо нові позиції деяких гравців: Болбат, Тотовицький, Малишев...

– Слід розуміти, що Макс дуже довго не грав. Сьогодні ми залишилися без центральних захисників. Використовуючи його там, даємо йому можливість провести більш спокійний матч. Зараз Малишеву необхідно час, щоб набрати свій темп, бути на полі спокійним, щоб знову адаптуватися до нашої гри. Коли він досягне нормальних кондицій, то повернеться в центр поля. Болбат в ситуації, за якої зараз ми експериментуємо, дає досить позитивну відповідь. Звичайно, в певні моменти гри на цій позиції йому потрібно багато в чому додати, особливо в оборонній частини, тим не менше з кожним днем він потроху вчиться. І у випадку з Тотовицьким є певний експеримент, що також знаходить позитивний відгук. Це не означає, що Андрій буде завжди саме там, але зараз іноді він дійсно грає восьмого номера.

– У ранковому матчі Валерій Бондаренко залишив поле вже в першому таймі. Що з ним?

– Він підвернув голеностоп, травмований і не зможе тренуватися з нами до кінця збору. За тією інформацією, що у мене є зараз, Бондаренко вибув на 7-10 днів. Також травмований Ордець. Дійсно, у нас існує проблема з центральними захисниками. На даний момент є тільки Хочолава, Кривцов і Матвієнко.

– Ордець також не зможе працювати в загальній групі до кінця збору?

– Думаю, так. Його відновлення займе ще якийсь час.

– Спаринг з «Лехом» – перший, в якому «Шахтар» не пропустив. Це вплине позитивно на команду?

– Це дуже важливо! Щоб перемагати, ми повинні бути безпечні при обороні, і в цьому компоненті команда добре себе показала. Практично не дозволяли супернику добиратися до наших воріт або створювати моменти. Важливо, щоб «Шахтар» не пропускав голи. У нас завжди будуть можливості забити, і так ми будемо ближчими до перемоги.

– Чи плануєте викликати когось на збір додатково у зв'язку з травмами захисників?

– Подивимося. Ситуація аналізується. Можливо, ще один-два гравця до нас приєднаються.