Українські оператори могли б реалізувати 5G просто зараз / фото depositphotos.com

Українські оператори можуть швидко запустити технології мережі 5G, але це залежить від багатьох обставин, зокрема, цей процес затягує вартість відповідної ліцензії. Про це повідомив експерт телекомунікаційного ринку Роман Хіміч в інтерв’ю УНІАН.

"Українські оператори могли б реалізувати 5G просто зараз, якби від них не вимагали за це дурних грошей. Наразі значна частина розгорнутого обладнання вже містить в собі можливості п'ятого покоління. Але в Україні вимагається окрема ліцензія. Регулювання цих технологій в Україні є неадекватним", - вважає він.

За його словами, на відміну від багатьох країн, які вирішили видавати ліцензії на технології п'ятого покоління за символічні гроші або взагалі безкоштовно, в Україні лунають ідеї, що це має коштувати "мільярди або десятки мільярдів гривень". 

Відео дня

"У операторів немає, за великим рахунком, вибору. Вони мусять йти за прогресом. Але нинішні технології 4G українських операторів задовольняють, гадаю, на 99 відсотків. В них немає мотивації зараз інвестувати ще й в п'яте покоління, оскільки доведеться розгортати ще одну мережу поруч з існуючими", - сказав експерт.

Технологія мережі 5G – що відомо 

У березні цього року повідомлялося, що впровадження стандарту 5G зв’язку призведе до масового впровадження застосунків віртуальної (VR), змішаної (XR) і доповненої (AR) реальностях по всьому світу. При цьому очікується, що ціни на смартфони преміум-класу з 5G стануть доступнішими та коштуватимуть до 1000 доларів.

Вас також можуть зацікавити новини: