Криївка у селі Золота Слобода / фото прес-служба ТОДА

На Тернопільщині з нагоди День незалежності та 75-ої річниці ІІІ-го Надзвичайного Великого Збору ОУН у селі Золота Слобода Козівського району відновили криївку, де переховувалися націоналісти, та встановили пам’ятний знак на місці, де планувалося проведення історичної події, а також відновили саму хату на хуторі Веснівка, де, власне, відбувся Збір.

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, участь у заходах взяли керівництво області та району, громадськість, духовенство та місцеві жителі. Приїхав і відомий український письменник Василь Шкляр, який неодноразово у своїх романах про боротьбу ОУН-УПА згадує Тернопільщину.

Завдяки спільним зусиллям влади, науковців та істориків, активної громадськості у Золотій Слободі вдалося відновити історичну криївку, яку навесні 1943 року на подвір’ї Василя Чарківського – старшини Галицької Армії побудували місцеві члени організації ОУН.  Криївка була розрахована на десяток осіб.

Відео дня

Крім того, у селі Золота Слобода встановили пам’ятний знак на місці, де відбувався збір делегатів по проведенню Збору.

фото прес-служба ТОДА

Сам Збір пройшов на хуторі Веснівка. Там вдалося відновити хату, де збиралися українські націоналісти.

«Саме цей Збір був визначальний з точки зору стратегії державного будівництва. Тому що тут було прийнято рішення всім Збором про те, що наша стратегія – це державотворення, формування демократичних цінностей, лібералізація підходів  до формування політичних партій. Тоді було оголошено війну за проголошення Незалежної Держави», – зазначив у своєму виступі голова ОДА Степан Барна.

Він додав, що коли проводився націоналістичний з’їзд, люди в селі боялися і намагалися спонукати проводити його в іншій місцевості.

«Та переконали їх слова: мине час і на цих стінах буде золотими літерами виписано те, що відбулося багато років тому. Гадаю, що ця їхня мрія реалізувалася і ми сьогодні вшановуємо пам'ять усіх борців, котрі віддали життя за Україну. А найважливіше – повертаємо віру у відродження української держави і нашої історії», – сказав Барна.

фото прес-служба ТОДА

При цьому закликав присутніх пам’ятати й тих героїв, котрі віддали свої життя на сході України.

«На жаль, на 27 році незалежності ми знову мусимо відстоювати свою незалежність і доводити своє право бути вільними та самостійними. Але я впевнений, що із відродженням нашої історії, з відродженням нашого духу буде відроджуватися й український Донбас та український Крим. Бо ми сильні, коли єдині!», – наголосив очільник області.

фото прес-служба ТОДА
фото прес-служба ТОДА

Довідка УНІАН. 21-25 серпня 1943 року на хуторі Веснівка поблизу с. Золота Слобода Козівського району відбувся ІІІ Надзвичайний Великий Збір Організації Українських Націоналістів, на якому була прийнята оновлена програма ОУН (б) і внесено зміни до структури Організації.

У зв’язку з арештом німецькими окупантами Провідника Степана Бандери та інших провідних діячів на зборі обрали нове керівництво ОУН. Організацію Українських Націоналістів очолив Роман Шухевич «Тур», який згодом став Головним Командиром УПА, генерал-хорунжим під псевдо «Тарас Чупринка» і Головою Секретаріату УГВР під псевдо «Р. Лозовський» та очолив усе збройне підпілля Воюючої України.

Це був перший Великий Збір ОУН, який проходив на території України.