тернополь / wikimedia.org

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, про це сьогодні заявив заступник голови ТОДА Юрій Юрик під час відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю  «УГКЦ в історії та сучасних процесах розвитку українського суспільства».

За його даними, пам’ятник відкриють цього року в селі Мушкатівка Борщівського району.

«Цього року виповнюється 70 років з часу ініційованого комуністичним режимом Львівського псевдособору, який намагався ліквідувати Українську Греко-Католицьку Церкву. В результаті лише на території Тернопільської області було репресовано й депортовано сотні священиків та віруючих. Багато хто з них так більше й не побачив рідного краю», – сказав на конференції Юрик.

Відео дня

Читайте такожВ Тернополі затвердили програму "Молодь Тернопільщини" на 2016-2020 з кошторисом у майже 5 мільйонів

Він додав, що священики, які вижили, продовжували служити в нелюдських умовах ГУЛАГівських таборів, дехто згодом таки зумів повернутися додому, і теж заслуговує на вшанування.

«Відкриваючи такий пам’ятник, ми вшануємо тих, хто гідно ніс свій хрест, не зрадивши Бога й Україну. І найголовніше – ще раз  нагадаємо нашим сучасникам про героїчну боротьбу українського народу за право гідно жити на своїй земл», - сказав Юрик.