Сірі журавлі на озері Хула в Ізраїлі

Bird-watching, або спостереження за птахами, давно вже стало доволі поширеним туристичним дозвіллям у світі та потроху набуває популярність і в Україні.

Відео дня

Читайте такожПовернулися зарано з теплих країв: українці намагаються врятувати лелек, які можуть померти на морозі (фото, відео)

Спеціалізоване видання National Geographic назвало топ-10 місць на планеті, куди туристи-любителі птахів можуть відправитися поспостерігати за ними:

1.  Острів Південна Джорджія - територія у складі британської заморської території Південна Джорджія та Південні Сандвічеві острови на півдні Атлантичного океану, розташована у двох днях дороги на кораблі від чилійського Кейп-Хорну. Тут на рівнині Солсбері розташована найбільша колонія королівських пінгвінів, а також можна побачити мільйони різноманітних дрібних морських птахів.

2. Місто Кейп-Мей в американському штаті Нью-Джерсі. Через це місце проходять шляхи весінньої та осінньої міграції численних співочих птахів, і саме тут вони зупиняються на перепочинок. Якщо пощастить, у період міграції тут серед інших можна побачити близько 20 видів солов'я.

3. Бразильська частина западини Пантанал - найбільшої у світі області боліт, з численними річками та мілкими озерами. Особливо в сухий сезон з липня по серпень тут можна побачити безліч гіацинтових ара та азійських ябіру.

4. Місто Брум у східній Австралії. Місцева бухта Роубак по праву може вважатися столицею берегових птахів – тут проходять шляхи сотні тисяч баранцевих птахів, побережників, улітів, сивкових птахів та інших дрібних та середніх прибережних пташок.

5. Центральний хребет у Новій Гвінеї, що являє собою ланцюг гірських хребтів і міжгірських річкових долин на острові. Тут мешкають численні види райських пташок, відомих своїм розкішним пір’ям.

6. Національний парк Какум у Гані. Тут можна побачити близько 3 тисяч різноманітних птахів, в тому числі загадкових гвінейських пугачів, саванних дятлів та дев’ять видів птахів-носорогів.

7. Долина Міндо в Еквадорі. Тут проживає найбільша кількість колібрі – найменших птахів у світі, відомих своїм особливим способом харчування нектаром із зависанням у повітрі та надшвидкими помахами крил.

8.  Долина Хула в Ізраїлі. Це місця є точкою перепочинку птахів, що мігрують між Євразією та Африкою. Мільярди птахів зупиняються тут набратися сил перед перельотом через пустелю Сахара. Також тут на зимівлю зупиняються десятки тисяч сірих журавлів, тож уряд Ізраїлю організував спеціальну програму з підгодовування цих птахів зерном та кукурудзою, щоб вони не знищували сільські угіддя.

9. Національний парк Крюгер в Південній Африці. Зокрема, тут можна побачити довгоногих птахів-секретарів або яканових птахів.

10. Індійський штат Нагаленд. Кожного жовтня під час міграції до південної Африки тут збирається близько мільйона амурських кібчиків з роду соколів, таким чином утворюючи чи не найбільшу у світі концентрацію хижаків в одному місці.

Як повідомляв УНІАН, раніше у Німеччині зоозахисники домоглися заборони фестивалю неонацистів через шлюбний сезон у птахів.