Уряд посилив ліцензійні вимоги до туристичних операторів / фото УНИАН

Уряд України ухвалив ініційовані Мінекономрозвитку зміни до ліцензійних умов здійснення туроператорської діяльності.

Читайте такожМАУ оголосив розпродаж квитків на травень-червень

Про це повідомляється на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Відео дня

Як зазначив перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, туристичний сезон вже почався, і уряд має захистити українців від дій недобросовісних туристичних операторів, «щоб уникнути туристичного колапсу, який виникав у попередні роки».

«Для цього, ми ініціювали низку важливих змін до ліцензійних умов ведення туроператорської діяльності. Цими змінами ми зобов’язуємо туроператорів мати постійне фінансове забезпечення перед туристами, а також працювати максимально відкрито у правовому полі”, – наголосив він.  

Відповідно до ухвалених Урядом змін, для отримання ліцензії туроператор має забезпечувати фінансову гарантію перед туристами. Це може бути гарантія банку або іншої кредитної установи. У разі здійснення виплати відшкодування туристам, туроператор має відновити суму фінансової гарантії наступного робочого дня.

Крім цього, туроператор має за 8 та за 2 години до запланованого відправлення рейсу перевірити інформацію про час його відправлення. У разі затримки рейсу на більш ніж 4 години, туроператор мусить розмістити інформацію про це на власному веб-сайті, а також проінформувати електронною поштою Мінекономрозвитку.

Відтепер туроператори мають надавати на власному веб-сайті інформацію про турагентів, з якими вони працюють - найменування фізичної чи юридичної особи, строк дії агентського договору, реквізити особи, що надала гарантію банку або іншої кредитної установи, а також інформацію про чинні договори на туристичне обслуговування, укладені безпосередньо туроператором або через турагентів із зазначенням країни тимчасового перебування.  

Окрім того, суб’єкти туроператорської діяльності зобов’язані забезпечувати усі необхідні умови для доступності маломобільних груп населення до місць їх проживання під час їх відпочинку.

В міністерстві наголосили, що недотримання будь-якої з цих вимог може тягнути за собою анулювання ліцензії туроператора.

Нагадаємо, у минулорічний туристичний сезон сотні українців зіткнулись з серйозними незручностями під час туристичних подорожей, мали місце масові затримки авіарейсів. 

В липні минулого року міністр інфраструктури Володимир Омелян в зв’язку з цим заявляв, що у порівнянні з 2015 роком потік українських туристів зріс удвічі, і авіакомпанії не підготували достатню кількість транспорту, аби забезпечити всі домовлені з туроператорами рейси.