В Хорватії нові карантинні обмеження / фото REUTERS

В Хорватії з 26 жовтня 2020 року набули чинності нові карантинні заходи з протидії поширенню коронавірусної інфекції, які діятимуть щонайменше протягом наступних 14 днів.

Читайте такожЖорсткий карантин в Європі: як різні країни "закриваються" через пандемію (фоторепортаж, відео)

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Jutarnji List.

Відео дня

Зокрема, з сьогоднішнього дня в Хорватії заборонені всі публічні зібрання за участі понад 50 людей. На весіллях та похоронах можуть бути присутніми до 30 осіб, а на приватних зборах - не більше 15 осіб.

Весілля при цьому можна проводити до опівночі, а інші події - до 22 годин. Збори в закладах громадського харчування можуть проводитися не пізніше кінця робочого часу. Також заборонено відвідувати спортивні заходи.

Крім того, в країні забороняється продаж алкоголю з 0:00 до 6:00

Як зазначає видання, за останні 14 днів у Хорватії показник інфікованих становив 391 на 100 тисяч жителів. Показник R, що показує, скільки людей заражає один інфікований, зріс до 1,99.

Минулого тижня Хорватія повідомила про 1424 випадків зараження, що стало найбільшим показником з початку пандемії.

Чи можуть українці зараз подорожувати до Хорватії?

За даними сервісу visitukraine.today, наразі до Хорватії дозволено в’їзд наступним категоріям громадян України:

  • працівники медичних закладів, медичні дослідники та співробітники, спеціалісти з догляду за особами похилого віку та особи, яким необхідна термінова медична допомога;
  • прикордонники;
  • перевізники товарів та інші представники транспортних служб з урахуванням необхідності;
  • дипломати, співробітники поліції під час виконання своїх обов’язків, служби та команди цивільного захисту, представники міжнародних організацій та міжнародних військових контингентів для виконання своїх функцій;
  • особи, які прямують транзитом;
  • особи, які їдуть з туристичною метою або з інших робочих питань, або які мають інший економічний інтереста особи, які їдуть з метою навчання
  • особи, які їдуть з невідкладних особистих причин (напр. мають нерухомість у Республіці Хорватія) або мають інші невідкладні особисті обставини (напр. смерть родича в Хорватії).

З 10 липня 2020 року громадяни України безвідносно до віку (з 0 років), які постійно проживають в Україні та мають підставу на в’їзд до Республіки Хорватія, можуть в’їхати до Хорватії без обов’язкової 14-денної самоізоляції, за умови пред’явлення негативного результату ПЛР-тесту на SARS-CoV-2, який зроблений не раніше, ніж за 48 годин (рахуючи від часу взяття забору до прибуття на прикордонний перехід), або з обов’язковою 14-денною самоізоляцією за відсутності ПЛР-тесту.

Якщо з певних причин від моменту забору матеріалу та отримання негативного результату ПЛР-тесту на SARS-CoV-2 до моменту перетину особою хорватського кордону сплило 48 годин і довідка є недійсною для в’їзду в Хорватію, то подорожуючому можуть дати дозвіл на в’їзд в РХ за умови проходження самоізоляції до здачі та отримання негативного результату чергового ПЛР-тесту на SARS-CoV-2 на території Хорватії за рахунок особи.

Громадяни України, які мають дійсну посвідку на проживання в країнах ЄС не потребують проходження 14-денної самоізоляції чи пред’явлення ПЛР-тесту при в’їзді в Хорватію.

За наявності підстави на в’їзд в країну, для перетину кордону необхідно заповнити відповідну форму https://entercroatia.mup.hr/.

При цьому 23 жовтня Україна перенесла Хорватію з "зеленої" до "червоної" зони, тому при поверненні додому з цієї країни необхідно піти на самоізоляцію з можливістю дострокового припинення після негативного результату тесту на коронавірус.

Карантинні обмеження в різних країнах світу