В Австрії – найкращі туалети в поїздах / колаж, фото ua.depositphotos.com, УНІАН

Хоча про це не прийнято говорити в пристойному товаристві, але туалетне питання є дуже важливим для мандрівників – іноді під час виснажливої дороги для щастя достатньо зовсім небагато: потрапити в чисту і комфортну вбиральню.

Журналістка британського видання The Times Кеті Кларк разом зі своєю сім'єю вирушила в двотижневу відпустку по Європі, об'їхавши Францію, Італію, Австрію і Німеччину, а після поділилася враженнями, яка ситуація з туалетами в поїздах найпопулярніших європейських залізничних перевізників.

"Подорож на поїзді має багато змінних з точки зору комфорту. Кут нахилу сидінь, доступ до Wi-Fi... все це має значення. Але, можливо, в довгій подорожі немає нічого більш важливого, ніж якість відвідування туалету", – зазначила Кларк.

Відео дня

В першу чергу вона зазначила, що туалети в поїздах країн континентальної Європи в цілому кращі за британські.

"Восьмигодинний поїзд TGV від Ліонського вокзалу Парижа до Турина мав відмінні зелені та червоні таблички як в літаках, тож ви могли зі свого місця дізнатися, чи вільний туалет. Там також була порожня багажна ніша поруч з туалетом – зручне місце, коли хтось заскочив за кілька секунд до вас – а очікування від стандартів гігієни настільки високі, що хлопець, який вийшов, був у шкарпетках", – зазначила автор матеріалу.

Наступного дня туристи вирушили з Турина до Риму на чотиригодинному поїзді Frecciarossa.

"Величезний туалет був бездоганний, і дуже доречним, оскільки чудовий безкоштовний Еспресо вимагав декількох походів у вбиральню. Бездоганний, але не з найсухішою підлогою – до того часу, коли ми наблизилися до Колізею, я зрозуміла, що мої довгі, дуже широкі штани по суті перетворилися на супершвабру. Наступного разу одягну спідницю до колін", – продовжила Кеті.

Однак далі сім'ю чекало розчарування, хоча найбільші надії вони покладали саме на Nightjet Sleeper австрійської компанії ÖBB з Венеції до Відня.

"На жаль, образи розкоші та інтриги в стилі Агати Крісті розчинилися, коли наш напівзруйнований поїзд проїхав до Санта-Люсії із запізненням на дві години... Тут точно не було жодної складної системи, яка б повідомляла вам, чи зайнятий туалет. Я провела 15 хвилин біля замкнених дверей в кінці нашого вагона, перш ніж зрозуміла, що мені доведеться перетнути хитке з'єднання і перейти в наступний вагон... Там я знайшла похмуру маленький комору, але вона хоча б функціонувала", – розповіла журналістка.

Проте подальший досвід сім'ї з туалетами в австрійських поїздах виявився куди успішнішим – настільки, що за підсумком Кларк назвала найкращими в Європі саме вбиральні ÖBB.

"Якби існувала турнірна таблиця туалетів в поїздах, то австрійці очолили б її. Ці туалети були невинно чистими. Повітря пахло солодко, але тонко; підлога, з якої я, мабуть, з'їла би торт Захер, що впав", – так вона описала подорож поїздом з Відня до Зальцбурга.

Також засмутив мандрівників досвід з поїздами в Німеччині. Через те, що в цій країні, всупереч усім стереотипам про пунктуальність німців, часто запізнюються або скасовуються поїзди, туристам постійно доводилося користуватися платними вбиральнями на вокзалах. При цьому ті туалети в поїздах, в які вони все ж потрапляли, були середньої якості.

Як раніше повідомляв УНІАН, пасажир, що летів з Мумбаї в Бангалор рейсом індійської авіакомпанії SpiceJet, пережив справжній жах, коли застряг у туалеті літака протягом усього польоту через несправність дверей.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.