Пандемія коронавірусу серйозно вдарила по індустрії туризму / ілюстрація REUTERS

Збитки від експорту в світовій туристичній індустрії через пандемію коронавірусу за перші п'ять місяців 2020 року склали 320 млрд дол. при скороченні міжнародних турпотоків більш ніж на половину. Крім того, понад 120 мільйонів робочих місць опинилися під загрозою.

Читайте такожУ Таїланді назвали попередню дату відкриття для туристів

Про це сьогодні на брифінгу заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, передає The Independent.

Відео дня

За його словами, туризм є третім за величиною експортним сектором світової економіки після палива і хімічних речовин, і в 2019 році на нього припадало 7% світової торгівлі. Для деяких країн туризм становить понад 20% ВВП.

«У туризмі працює кожен десятий житель Землі, й він забезпечує засоби до існування ще сотням мільйонів людей. Більш того, крім стимулювання економіки, туризм дозволяє людям долучитися до світових культурних і природних багатств, а також зближує людей один з одним, підкреслюючи нашу спільну людяність», – зазначив Гутерріш.

У свою чергу керівник відділу аналізу ринку і конкурентоспроможності Всесвітньої туристської організації ООН Сандра Карвао заявила, що експортні втрати в туризмі в розмірі 320 мільярдів доларів з січня по травень 2020 року в три рази перевищують втрати 2009 року в розпал останньої глобальної фінансової кризи. За її словами, жодна країна в світі не уникла впливу коронавірусу на туризм.

Більш того, за прогнозами, озвученими на сьогоднішньому брифінгу ООН, доходи від експорту туристичних послуг можуть впасти в 2020 році на суму від 910 млрд дол. до 1,2 трлн дол. у 2020 році, а це може призвести до скорочення світового ВВП на 1,5-2,8%.

При цьому під загрозою опинилися не тільки робочі місця в сфері туризму, але і в суміжних секторах, включаючи продовольчі послуги, які забезпечують зайнятість для 144 мільйонів працівників у всьому світі. Особливо вразливі малі підприємства.

Вплив коронавірусу на туризм у 2020 році