Для оформлення українських віз іноземці здаватимуть біометрію / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Україна з 1 січня 2022 року запроваджує збір біометричних даних іноземців та осіб без громадянства для отримання в’їзних віз.

"Сьогодні Кабінет міністрів України ухвалив постанову про запровадження збору біометричної інформації іноземців та осіб без громадянства, які звертатимуться до закордонних дипломатичних установ України за оформленням віз для в’їзду в Україну", - йдеться в повідомленні МЗС України.

Зокрема, з 1 січня 2022 року під час подання візового клопотання уповноважені органи здійснюватимуть обов’язкову фіксацію біометричних даних візових аплікантів (фотографування обличчя та сканування відбитків пальців обох рук). Дані зберігатимуться у візовій інформаційно-телекомунікаційній системі 5 років, після чого знищуватимуться.

Відео дня

Як зазначили в МЗС, донині оформлення українських віз залишалося єдиною ланкою процесів ідентифікації іноземців та осіб без громадянства, яка не передбачала використання біометричних даних (вони фіксувалися під час прикордонного контролю, оформлення посвідок на проживання тощо).

Читайте такожУкраїна запроваджує обов'язкову самоізоляцію при в'їзді з Росії та Індії (відео)

Так, запровадження фіксації біометричних даних візових аплікантів усуне цю прогалину та дозволить спростити процедуру ідентифікації/верифікації іноземців та осіб без громадянства під час або після їх в’їзду на територію України; удосконалити здійснення компетентними органами України контролю за міграційними потоками іноземців та осіб без громадянства; покращити координацію уповноважених органів України при реалізації державної міграційної політики і посилити боротьбу з використанням підроблених документів.

При цьому вимога не буде застосовуватися до деяких категорій заявників або застосовуватиметься в обмеженому обсязі (діти до 12 років; особи з дипломатичними або службовими паспортами; особи з фізичними вадами, які унеможливлюють подання біометричних даних тощо).

Нагадаємо, 4 березня 2021 року парламент ухвалив закон щодо подання іноземцями та особами без громадянства біометричних даних для оформлення віз. Неподання іноземцем своїх біометричних даних визначається як додаткова підстава для відмови йому в наданні української візи.

Вас також можуть зацікавити новини