Відтепер для поїздок у Білорусь українцям будуть потрібні закордонні паспорти \  УНІАН

З 1 вересня українським громадянам, які здійснюватимуть поїздки у Білорусь, необхідні будуть закордонні паспорти.

Читайте такожУ Білорусь – за закордонним паспортом: в МЗС пояснили, кому не треба хвилюватися через нові правилаПро це йдеться у повідомленні Державної прикордонної служби. У відомстві нагадали, що з початком осені набуває чинності постанова уряду «Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян».

«Відтак, запрацює новий порядок виїзду, який дозволить покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому в ДПСУ прогнозують істотне зменшення часу проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується автоматичними рідерами.

Разом з тим, як стверджують у відомстві, істотно покращиться запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на незначний ступінь захисту документа.

Прикордонники зауважили, що відтермінування нового порядку до 1 вересня цього року було запроваджене з метою надання можливості подорожуючим у разі потреби завчасно оформити закордонні паспорти на території України.

Водночас, громадяни України, які проживають на території Білорусі, можуть оформити закордонні паспорти в українському посольстві в Мінську або консульстві в Бресті. Вказані установи забезпечені усім належним устаткуванням для опрацювання паспортних клопотань громадян України.

«Однак громадян України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, під час повернення в Україну прикордонники безперешкодно пропускатимуть і за внутрішніми паспортами», - запевнили в Держприкордонслужбі.

Також сказано, що громадяни України – жителі прикордонних районів України зможуть і надалі керуватися чинним режимом поїздок в Білорусь в місцевих пунктах пропуску за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження (для осіб віком до 18 років) відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Білорусі (від 12 грудня 1998 року) про порядок перетину українсько-білоруського державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних районах.

Новини по темі: