Правоохоронці склали повідомлення про підозру Безлеру / Wikipedia

Прокуратура 15 січня підготувала повідомлення про підозру колишньому ватажку бойовиків «ДНР», громадянину РФ Ігорю Безлеру, відомому під прізвиськом «Бєс».

Читайте такожЛуценко анонсував суд над колишнім ватажком бойовиків Безлером

Про це під час брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко. За його словами, Безлера звинувачують у воєнних злочинах, передбачених статтями №146, №437 і №438. Слідство встановило причетність бойовика до жорстоких вбивств та епізодів катувань заручників.

"Ми можемо говорити про готовність в разі ухвалення Верховною Радою відповідного рішення завершити цю справу, і передати на ознайомлення, а потім до суду", - зазначив Луценко.

За словами генпрокурора, слідство встановило, що в окупованій бойовиками Горлівці Безлер влаштовував справжні катівні.

Захоплені Безлером військові ЗСУ, правоохоронці та цивільні зазнавали жорстоких тортур, деякі були вбиті. Полонені утримувались у непридатних для цього умовах, отримували обмежену кількість харчів, води, були позбавлені можливості нормально справляти фізіологічні потреби та отримувати меддопомогу.

За інформацією допитаних у справі, за безпосередньої участі Безлера, або за його наказом окупанти проводили так звані «допити» - страшні катування. Людям прострілювали ноги, ламали кістки молотками, катували струмом і розпеченим паяльником. Полонених душили, кастрували та знімали з них скальп.  

Один зі свідків був присутнім під час розстрілу понад 30 полонених. Підлеглі Безлера щовечора шикували полонених та розстрілювали кожного п'ятого.  Окрім цього, полонених змушували ходити замінованим полем – в результаті загинули десятки осіб.

Довідка. В квітні 2014 року Безлер у складі диверсійної групи брав участь в захоплені Донецького СБУ та будівлі МВС у Горлівці. Однак вже наприкінці 2014 року він нібито виїхав з Горлівки до невідомого для слідства місця.