Ілюстрація / REUTERS

Після підписання указу президента Росії Володимира Путіна про спрощений порядок отримання громадянства РФ для мешканців окупованих територій Донбасу, Росія готується до верифікації пенсіонерів та перепису населення.

Про це в інтерв’ю Громадському повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Читайте такожПаспортизація Росією армійських корпусів «ДНР», «ЛНР» триває понад місяць — Тука

Відео дня

«Мені важко зараз передбачати наскільки масовим це буде. Але я знаю так само від наших спецслужб, що вони зараз готуються до двох заходів: захід перший — це проведення так званого «перепису населення» за допомогою Росстату (Федеральна служба державної статистики — ред.), захід другий — вони планують провести так звану верифікацію пенсіонерів, під час якої будуть наполегливо рекомендувати обміняти українські паспорти на паспорти «ЛНР» та «ДНР». Відповідно люди опиняться в дуже і дуже скрутному та нелегкому становищі перед виборами (парламенту — ред.)», — зазначив Тука. 

За його словами, якщо люди позбавляться українських паспортів, то вони, по-перше, не зможуть отримувати спеціальні виплати з України, по-друге, вони не зможуть просто перетинати лінію зіткнення, і по-третє, це призведе до розірвання міжродинних зв’язків. 

«Фактично, люди будуть заблоковані всередині самопроголошених республік і єдиним шляхом спілкування для них буде Російська Федерація», — сказав Тука.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для мешканців окупованих Росією територій Донецької і Луганської областей. Помічник президента РФ Владислав Сурков назвав це рішення «справедливим та неминучим», а «очільники ДНР» та «ЛНР» подякували за нього.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав жителів самоназваних «ДНР» та «ЛНР» не отримувати російські паспорти та назвав крок Росії новим «паспортним» етапом окупації Донбасу.

На заклик України Радбез ООН 25 квітня збереться на екстрене засідання через видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу.