REUTERS

Російські окупанти продовжують встановлювати на окупованому Донбасі протипіхотні міни, що заборонені Конвенцією про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення (Оттавська конвенція).

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник з посиланням на українську розвідку.

«Російські окупаційні війська удосконалюють інженерне обладнання передових, тилових та опорних пунктів, у тому числі шляхом встановлення додаткових мінно-вибухових загороджень із застосуванням заборонених Оттавською конвенцією протипіхотних мін. Зазначені дії противника створюють передумови для погіршення безпекової ситуації та становлять загрозу також життю цивільного населення тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей", - заявив Мотузяник.

Відео дня

Читайте такожНа Донбасі загинув 33-річний боєць "Айдара" (фото)

За його словами, «невпорядковане встановлення мін призводить до втрат особового складу окупантів, а саме першого (Донецьк) та другого (Луганськ) армійських корпусів Збройних сил російсько-окупаційних військ».

«Так, підрозділ окупаційних військ під час висування у пішому порядку до району виконання бойових завдань зайшов на власне мінне поле та зазнав втрат вбитими та пораненими», - сказав речник.

Він також повідомив, що російське командування поширює інформацію про начебто потрапляння військовослужбовців під обстріл Об'єднаних сил з метою приховування реальних обставин втрат свого особового складу».

Крім того, наголосив Мотузяник, противник активно встановлює хибні позначки про мінування місцевості у районах прихованого розміщення важкого озброєння, яке, за Мінськими домовленостями, повинно бути відведене для створення зони безпеки.

*** Оттавська конвенція або Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництво і передачу протипіхотних мін та про їх знищення ухвалена на дипломатичній конференції в Осло 18 вересня 1997 року. Україна підписала конвенцію у лютому 1999 року, ратифікувала 18 травня 2005 року. На час підписання угоди Україна мала п’ятий найбільший арсенал протипіхотних мін у світі (після Китаю, Російської Федерації, США та Пакистану), що дістався їй у спадок від Радянського Союзу та налічував 6 млн мін типу ПФМ (протипіхотна фугасна міна).

Як повідомляв УНІАН, протягом минулої доби, 7 травня, збройні формування РФ 25 разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об'єднаних сил загинув, троє отримали поранення. Крім того, один український боєць загинув через обстріл 8 травня.