Російська окупаційна адміністрація посилює заходи з русифікації населення ОРДЛО / фото YConsult.ru

На території окупованого Донбасу російським командуванням доведено розпорядження до особового складу з'єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ про обов'язковість отримання всіма військовослужбовцями російського громадянства.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони, з посиланням на дані Головного управління розвідки України.

Водночас керівництвом ФСБ РФ запроваджуються додаткові обмеження щодо перетину неконтрольованої українською владою ділянки кордону з Росією. Насамперед обмеження стосуються осіб, які мають відношення до окупаційних адміністрацій або проходять службу в лавах російських окупаційних військ та в силових структурах так званих "Л/ДНР".

Відео дня

Для вказаної категорії осіб перетин українсько-російського кордону можливий лише за умов службового відрядження з попереднім інформуванням російської сторони про час, місце та мету поїздки. У разі намагання таких осіб здійснити виїзд до РФ за власним бажанням, здійснюється їх прискіпливий догляд на російських пропускних пунктах, після чого у більшості випадків приймається рішення про заборону їм на в’їзд до Росії.

Читайте також"Путінська паспортизація": правозахисники назвали кількість жителів ОРДЛО, які хочуть отримати громадянство РФ

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд України прийме рішення, згідно з яким російські паспорти, видані жителям окупованого Донбасу, будуть визнані незаконними.

Нагадаємо, видача Росією своїх паспортів жителям окупованих територій Луганської та Донецької областей може нести Україні серйозну загрозу у вигляді російської агресії на підконтрольних територіях.

Журналіст та блогер Айдер Муждабаєв заявив, що людина з російським паспортом вже покарана, бо вона зобов'язана служити в російській армії.  

Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що в Москві думають про те, щоб поширити спрощену процедуру видачі паспортів РФ на громадян України.

24 квітня Україна звернулась до Радбезу ООН через рішення президента РФ Володимира Путіна щодо спрощення видачі російських паспортів жителям окупованих територій Луганської та Донецької областей.

Дії Кремля викликали широкий резонанс як в Україні, так і поза її межами. Президент України Петро Порошенко закликав міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади.

Зі свого боку міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав українських громадян, які перебувають в окупованих частинах Донецької та Луганської області не приймати російські паспорти.

Засідання Ради безпеки ООН відбулося 25-го квітня