Через відсутність гарантій безпеки з боку НЗФ неможливо розпочати розмінування мосту в районі Станиці Луганської / фото facebook.com/pressjfo.news

Через відсутність гарантій безпеки для українських фахівців з боку незаконних збройних формувань неможливо розпочати розмінування мосту в районі Станиці Луганської.

Про це повідомляє штаб операції Об’єднаних сил у Facebook з посиланням на керівника української сторони Спільного центру контролю та координації припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін полковника Олександра Борщевського.

Читайте такожПід час розмінування біля мосту в Станиці Луганській знайдено 31 міну

Відео дня

Він зазначає, що поки що неможливо розпочати розмінування мосту через відсутність гарантій безпеки з боку російських окупантів

Борщевський повідомив про зустріч із заступником голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марком Етерінгтоном щодо реалізації положень Мінських угод.

За його словами, насамперед необхідно розпочати роботу з розмінування територій.

«Піротехнічні роботи мають відбутись не тільки на прилеглих до КПВВ територіях, а й на ділянці біля зруйнованого мосту, щоб розпочати його ремонт», - наголосив Борщевський.

Він зазначив, що є розуміння з боку Спостережної місії ОБСЄ щодо розв'язання цього питання.

«Але, на жаль, поки немає реальних підтверджень з боку російських окупаційних адміністрацій та ОРЛО щодо початку цих робіт. Основна причина, чому не відбувається початок робіт з ремонту мосту, – відсутність гарантій безпеки для наших фахівців з розмінування з боку незаконних збройних формувань», - додав він.

В штабі ООС заявили, що відповідні запити по лінії ОБСЄ відправлені, але відповіді щодо отримання гарантій саме для українських фахівців і допуску їх до проведення робіт немає.

Як повідомляв УНІАН, розведення сил з боку Збройних сил України та бойовиків російсько-окупаційних військ в районі Станиці Луганської тривало з 26 по 30 червня. Розведення сил фіксували представники Моніторингової місії ОБСЄ.

8 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова в односторонньому порядку розпочати відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській, якщо протягом тижня з боку окупованих територій не почнеться демонтаж бетонних укріплень.

16 липня заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко повідомив, що під час зустрічі радників лідерів "Нормандської четвірки" представник РФ Владислав Сурков зобов’язався "вплинути" на бойовиків щодо демонтажу фортифікаційних укріплень для відновлення мосту в Станиці Луганській.

18 липня представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний повідомив, що учасники групи ухвалили рішення щодо ліквідації фортифікаційних споруд в районі мосту та його відбудови.

23 липня було створено робочу групу з відновлення мосту, до її складу увійшли представники Мінінфраструктури, Укравтодору, Міноборони, МінТОТ, Мінрегіонрозвитку, Держприкордонслужби, Луганської ВЦА, проектних та експертних організацій.