Загороднюк прокоментував опитування в ОРДЛО / фото УНІАН

Міністр оборони Андрій Загороднюк пояснює результати соцопитування мешканців ОРДЛО, оприлюдненого "Дзеркалом тижня", постійним інформаційним впливом окупантів на населення цих територій.

Про це Загороднюк сказав в ефірі "ТСН. Тиждень" на каналі "1+1".

Читайте такожМешканці ОРДЛО назвали війну "внутрішнім конфліктом", у якому винен Київ – опитування

"Я не знаю методики, за якою бралося це дослідження. Але можу сказати, що дійсно населення там перебуває під постійним інформаційним впливом. І ми маємо цей ефект", - зазначив міністр.

"Протягом 5 років там населення зомбувалося з точки зору того, хто правий, хто винен, за кого вони мають бути і т.д.", - сказав Загороднюк.

За словами міністра, інформаційна війна з боку РФ проти України почалася ще до 2014 року.

Він також зазначив, що Україна має плани щодо підсилення своїх спроможностей відносно інформаційних війн.

Як повідомляв УНІАН, у неділю глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко зазначив, що поки не зрозуміла обґрунтованість інформації, отриманої в результаті опитування жителів ОРДЛО, що було оприлюднене "Дзеркалом тижня", однак показані там тенденції потрібно мати на увазі при напрацюванні рішень щодо Донбасу.

У суботу було опубліковано дані спільного дослідження Українського інституту майбутнього і "Дзеркала тижня. Україна", проведеного за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп" 7-31 жовтня на території ОРДЛО.

Відповідно до даних опитування, найбільшою довірою у мешканців ОРДЛО користується президент РФ Володимир Путін - 11,2% опитаних, на другому місці (9,1%) – російський пропагандист Володимир Соловйов. 6,7% назвали російську журналістку-пропагандистку Ольгу Скабєєву, 4,1% - вбитого екслідера донецьких бойовиків Олександра Захарченка, 2,9% - нинішнього ватажка бойовиків ОРДО Дениса Пушиліна. 

Згідно з даними дослідження, 57,8% жителів тимчасово непідконтрольних територій України Донецької та Луганської областей назвали себе громадянами України, при цьому 41,6% жителів ОРДЛО мають паспорти ДНР/ЛНР (34,8%) або Росії (6,8%) .

50,9% мешканців окупованих територій Луганської та Донецької областей вважають, що нинішні території ОРДЛО мають стати частиною Росії, 13,4% - "частиною Росії, але з особливим статусом".

На думку мешканців окупованих території Луганської та Донецької областей, за конфлікт на Сході України більшою мірою відповідальна українська влада після Майдану та місцеві активісти,  а також США, 63,6% опитаних вважають, що відновлювати Донбас мають за кошти України. Також більшість опитаних вважає, що дії Росії в Криму - "законний захист російськомовних громадян". 

Окрім того мешканці ОРДЛО проти участі українських партій у місцевих виборах і допускають, що на місцевих виборах кандидатами в органи влади можуть бути громадяни інших країн.