Бойко пропав безвісти на Донбасі / facebook.com/butusov.yuriy

Журналіст Юрій Бутусов нагадав, що 3 червня при виконанні бойового завдання у "сірій зоні" зник заступник командира окремого загону спеціального призначення "Вега" Західного територіального управління Нацгвардії, командир 2-ї розвідувально-пошукової групи підполковник Олександр Бойко.

Група Бойка у складі 15 розвідників отримала завдання штабу АТО провести розвідку в смузі 24-ї механізованої бригади у районі Попасна, Катеринівка, Золоте, пише Бутусов на своїй сторінці у Facebook.

"Завдання звичайне, спецназ та снайпери Нацгвардії проводять регулярні пошуки в "сірій зоні", в тому числі й у цьому районі. Позиції противника в тому районі, куди вони йшли, були слабко вивчені. Бойко взяв із собою не всю групу - а лише п'ятьох бійців. Причини не ясні. Можливо, не хотів ризикувати всіма", - йдеться у повідомленні журналіста.

Відео дня

Він зазначив, що група далеко відійшла від позицій українських військ й зблизилася з позиціями противника, а приблизно об 11:00 під час руху групи, вона зазнала вогневого нальоту. "Вогонь був не прицільний, мабуть, били по площі, почувши шум або помітивши рух з одного з постів спостереження супротивника", - йдеться у його повідомленні.

Читайте такожДружина зниклого підполковника Нацгвардії: його залишили на полі бою тяжкопораненим

Зазначається, що у першому офіційному рапорті йшлося про мінометний обстріл. Проте пізніше надійшли доповіді й про обстріл зі стрілецької зброї. Однак близького вогневого контакту не сталося. Журналіст каже, що, судячи з наявних описів характеру бойового зіткнення, йшлося про обстріл з дистанції.

"Під час вогневого нальоту підполковник Бойко, який рухався першим на чолі групи, отримав кілька поранень. Бійці віднесли його в бік і повідомили, що від отриманих поранень Олександр загинув на місці. З командира зняли екіпірування та зброю, однак саме тіло вирішили із собою не брати", - розповів Бутусов.

Крім того, група вийшла розрізнено - один з бійців вийшов сам, їх не переслідували, вони вийшли без командира і повідомили, що їх чекала засідка.

"На пошуки свого друга негайно вийшов з іншою групою інший заступник командира "Веги" - підполковник Владислав Аллеров (син командувача НГУ)", - йдеться у повідомленні журналіста.

Однак, продовжив він, виявити в зазначеному місці тіло Бойка групі Аллерова не вдалося: під час пошуку група вийшла на позиції противника, зазнала тривалого обстрілу і була змушена припинити пошуки.

"Стало очевидно - або у визначенні місця залишення тіла сталася помилка, або Бойко не загинув, а після важких поранень зумів заповзти у якесь укриття", - припускає Бутусов.

Потім командування АТО запросило перемир'я в цьому районі для пошуку офіцера. Відомо, що місце зникнення розташоване поблизу позицій противника. Російське командування заявило, що в результаті багатоденних пошуків підполковник не виявлено.

Читайте такожУ зоні АТО зник полковник Нацгвардії, офіцера можуть утримувати бойовики

"На жаль, незважаючи на відсутність розуміння ситуації, товариші зі служби дружині підполковника повідомили, що він загинув у бою, що тіло буде доставлене в частину найближчим часом. Проте тіло не виявили. Минуло вже три тижні, доля Олександра невідома. Доказів, що він загинув, наразі немає", - додав Бутусов.

Незабаром штаб АТО й командування НГУ зробили офіційні повідомлення, що місцеперебування підполковника невідоме.

"Поки немає підстав припустити, що Олександр перебуває у руках російських спецслужб. Бойко по суті займався військовою розвідкою, особливо секретною інформацією, доступу до агентурних даних у нього не було. Якщо б ворог захопив тіло загиблого, то як зазвичай постаралися б влаштувати виставу, зіграти на публіку. Якщо б він був живий - аналогічно", - підсумував журналіст.

У військовій прокуратурі вже розслідують цей інцидент після письмової заяви дружини зниклого.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня стало відомо, що полковник Бойко зник безвісти під час виконання бойового завдання в результаті бойового зіткнення на Луганщині.

Незабаром дружина 35-річного командира розвідки, підполковника Олександра Бойка Світлана заявила, що їй відомо про обставини зникнення Бойко біля Золотого в Луганській області. Жінка заперечує, що її чоловік зник. "Він не зник, його залишили на полі бою тяжко пораненим", - сказала вона.