Поранені серед українських військових, які залишалися, до останнього чекали на евакуацію / скріншот

Вихід українських захисників з оточеної російськими загарбниками Авдіївки став одночасно дорогою смерті і життя.

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів боєць 110-ї бригади, старший солдат Віктор Біляк, який 16 лютого вийшов з Авдіївки, де перебував на опорному пункті "Зеніт".

"Так як було повне оточення, повна домінація у повітрі і артилерії у противника, то нашу дорогу на відхід можна називати дорогою смерті чи дорогою життя. Ми всі знали, що якщо когось по дорозі поранить, то він там і залишиться. Ніхто йому не надаватиме допомоги. Бо допомога – це одразу скупчення, сповільнення. І противник це знає і очікує", - сказав Біляк.

За його словами, російські загарбники в останні дні вже не дуже сильно нападали, а чекали моменту виходу українських військових, аби розбивати українські групи під час відступу.

Він зазначив, що поранені серед українських військових, які залишалися, чекали на евакуацію.

"Поранені до останнього, навіть, коли останні групи виходили, вони до останнього вірили "та йдіть, все добре, зараз по нас приїдуть"... Цього не відбулося. Усі чекали, де та автівка, думали, де вона, а її не було. Чисто в теорії, по ситуації, яка тоді була, під ранок туман був, у теорії можна було, це небезпечно, але можна було проскочити, особливо на броні. Але я не знаю, що пішло не так. Кажуть, що ту техніку підбили", - розповів Біляк.

Він зазначив, що російській стороні не можна довіряти, бо в минулому була спроба встановити тимчасове перемир'я для того, аби забрати тіла, але росіяни відмовилися та відкрили вогонь.

Розстріл українських військовополонених в Авдіївці

Як повідомляв УНІАН, у зв'язку з повним оточенням опорного пункту "Зеніт", командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з російською стороною.

Загарбники повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських важкопоранених військових і надати їм допомогу, а надалі - обміняти. Водночас, з оприлюднених пізніше росіянами відеокадрах стало зрозуміло, що українських поранених було розстріляно.

Вас також можуть зацікавити новини: