Валерій Романенко висловився про авіаційні втрати РФ / колаж УНІАН з фото ua.depositphotos.com та скріншоту

Хоч за останній час втрати Росії в авіації чималі завдяки Силам оборони України, ситуація у ворога некритична.

Про це сказав експерт з авіації Валерій Романенко в ефірі телемарафону. Він зазначив, що на момент повномасштабного вторгнення на територію України в Росії було приблизно 140 літаків Су-34, які, як і Су-35, в народі ще називають "Сушками". "Лише в кінці лютого - на початку березня ворог втратив 13 літаків Су-34, а загальні втрати - 30 літаків. Випуск у 2022 році - 10 літаків, 2023 році - від 6 до 8 літаків. Фактично чутливих втрат не понесли", - розповів Романенко.

Також зазначив, що в лютому 2022 року в Росії було приблизно 110 літаків Су-35. "Втратили вони десь 10 літаків, а у 2022 році випущено 10 літаків, у 2023 році також 10 літаків, тобто їх стало навіть більше", - зазначив експерт. При цьому додав, що ці дані оптимізму не додають. "І сподіваюся, що наші союзники зрозуміють, що нам потрібно більше літаків і більше зенітно-ракетних комплексів, щоб нищити російську авіацію", - сказав Романенко. За його словами, поки що росіяни здатні випускати авіаційну техніку, але в них є проблеми з радіоелектронними деталями, бо в порівнянні з 2022 роком у 2023 році випуск літаків впав.

Відео дня

Також Романенко прокоментував падіння днями в Росії під Іваново російського військово-транспортного літака Іл-76. За його словами, загалом цей літак досить надійним, але часто в них старі двигуни, які "вже не перший раз перебрані після капітальних ремонтів". "Тому екіпаж і казав, що в них почали "стріляти" лопатки компресора, тобто в них фактично вийшов з ладу двигун, і це призвело до пробиття паливних баків, що викликало пожежу. Падіння літака сталося через те, що, ймовірно, відламалося крило в результаті пожежі", - прокоментував він аварію Іл-76.

Також розповів, що випускали ці літаки в СРСР на заводі в Ташкенті. "А кілька років тому росіяни викупили обладнання, перевезли його в Ульяновськ і випускають десь приблизно з 2021 року по 5 літаків на рік. Загалом до серпня 2023 року росіяни отримали 20 таких літаків, які зараз називаються Іл-76МД-90А", - зазначив експерт.

Важливі новини про втрати Росії на 14 березня 2024 року - це варто знати

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства оборони України, у лютому Повітряні сили Збройних сил України збили 13 російських літаків. Знищено десять ворожих винищувачів-бомбардувальників Су-34, два винищувачі Су-35 і один літак далекого радіолокаційного виявлення й управління А-50.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап вважає, що Україна могла збивати російські літаки за допомогою систем Patriot, які "подорожують", або з гібридних систем - пускова установка Patriot плюс радар від С-300 у рамках проекту FrankenSAM.

Нагадаємо, 12 березня в Росії поблизу Іваново розбився Іл-76. На борту літака, що впав, перебували вісім членів екіпажу і семеро пасажирів. Варто зазначити, що загальні втрати ворога на 14 березня 2024 року серед авіації такі - ліквідовано 347 літаків та 325 гелікоптерів.

Вас також можуть зацікавити новини: