Аналітик назвав Північно-Кримський канал об'єктом можливої атаки РФ / фото УНІАН

Росія, ймовірно, не піде на повномасштабну агресію проти України, однак може влаштувати "військову авантюру".

Таку думку висловив старший аналітик Вільнюського інституту політичного аналізу Марюс Лаурінавічюс сайту "Апостроф".

Білорусь для Росії, на думку експерта, ключової ролі не грає, оскільки вона може і без неї вести війну проти України. 

Відео дня

"Звичайно, вони можуть провести таку військову авантюру - це вже одна армія і майже одна країна. Білорусь як територія становить загрозу для України, атака звідти теж може статися. Але якщо Росія задумає військову авантюру проти України, вплутається в повномасштабну війну, то скільки кілометрів до Києва – не найголовніше. Ключову роль відіграє, на скільки Росія взагалі готова здійснити повномасштабну війну", - зазначив аналітик.

Читайте також"Може спалахнути в будь-який момент": у Путіна зробили дивну заяву про УкраїнуЯкщо ймовірність повномасштабної війни Лаурінавічюс зараз відкидає, то "бліц-операцію" з боку РФ допускає цілком.

"Наприклад, по захопленню Північно-Кримського каналу і водосховища, яке його живить. Не думаю, що Росія готова до повномасштабної війни з Україною. Вони готуються швидше до повномасштабної війни з НАТО", - додав він.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.