На думку полковника Ґлена Ґранта, однією з причин невдач українських захисників був брак артснарядів та мінометних боєприпасів / фото Командування об'єднаних сил ЗСУ

У Запорізькій області українські військові взялися за контратаку однією бригадою Збройних сил. При цьому російські війська мали перевагу у використанні дронів, водночас українські бійці почували дефіцит у снарядах і прикритті з повітря. Такими є основні причини провалу контнаступу ЗСУ влітку 2023 року, розповів в інтерв'ю Youtube-каналу "Ми — Україна" полковник армії Великої Британії у відставці Ґлен Ґрант.

За його словами, чи на найцголовнішою причиною невдач українських захисників був брак артилерійських снарядів та мінометних боєприпасів.

Іншим фактором стала перевага ворога у безпілотниких, що дозволяло росіянам виявляти будь-які рухи наших військ на відстані до 30 км від лінії фронту.

Відео дня

"Це надзвичайно ускладнює пересування та будь-яку роботу. Звичайно, не просто переміщатися від траншеї до траншеї або ховатися за деревами. Крім того, українське командування не дослухалось до рекомендацій західних партнерів і кинуло у атаку одну щойно сформовану 47 бригаду ЗСУ, тоді як партнери пропонували "зібрати в одному місці 6–7 бригад", — зазначив британський військовий.

Він також вказав, що недоліки у підготовці українських військових ймовірно стали причиною того, що успіхи у контрнаступі були менш яскравими.

"У більшості випадків вирішальним чинником для нас є якість людини, а не обладнання чи щось інше. Просто хлопці виконують роботу краще, ніж інша сторона. Тому я думаю, що контратака не могла зайти дуже далеко", — вважає Ґрант.

Крім того, на його думку, проблемою є недостатня кількість фортифікацій на східному відрізку фронту в Україні, відсутність прикриття з повітря та нестача безпілотників у військах.

"Чому не було збудовано оборонні споруди у східному напрямку в нових місцях, я не знаю. Очікується, що хлопці будуть захищатися в місцях, де немає чим захищатися і, звичайно, у них немає повітряного прикриття і вони є обмежені у дронах", - резюмував Ґрант.

Контрнаступ Збройних сил України

Агентство Reuters назвало ключові фактори, чому літній контрнаступ зазнав невдачі. Як відомо, українські успіхи обмежилися деокупацією лише кількох сіл замість визволення Мелітополя.

Також УНІАН повідомляв, що колишній командувач військами США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес назвав винного у невдачі українського контрнаступу. За його словами, провина лежить на західних союзниках Києва, а не на українському командуванні чи політичному керівництві.

Вас також можуть зацікавити новини: