Євген Пригожин розповів про плани розформування "Вагнера" / скріншот

Російську приватну військову компанію "Вагнер" нібито "унаслідок інтриг, непродуманих рішень" вирішили розформувати, і підрозділ мав перестати існувати 1 липня.

Найманцям пропонували підписати контракти з Міноборони РФ, і на це зважилися 1-2% особового складу, розповів ватажок ПВК Євген Пригожин. "...підрозділ мав припинити своє існування 1 липня 23 року. Зібралася рада командирів, яка довела всю інформацію до бійців. Ніхто не погодився підписувати контракт з Міністерством оборони..., оскільки всі прекрасно знають з поточної ситуації і свого досвіду під час "СВО" (так в РФ називають війну проти України - Ред.), що це призведе до повної втрати боєздатності", - заявив він.

За його словами, "досвідчені бійці, досвідчені командири просто будуть розмазані і підуть фактично на м'ясо і не зможуть використовувати свій... бойовий досвід". Пригожин додав, що рішення про розформування "Вагнера" ухвалили у найневідповідніші моменти.

Відео дня

"Проте, ми виставляли техніку на трали, збирали все, що необхідно, робили інвентаризацію і збиралися у разі, якщо рішення не буде ухвалено, вийти 30 червня колоною у Ростов і публічно передати техніку біля штабу "СВО". Попри те, що ми не проявляли ніякої агресії, по нас було завдано ракетного удару, і відразу після цього відпрацювали вертольоти", - заявив він.

Пригожин стверджує, що ліквідовано близько 30 "вагнерівців", і деякі отримали поранення. "Це послужило тригером того, що негайно рада командирів ухвалила рішення, що ми маємо висуватися негайно...", - сказав ватажок найманців.

Бунт в Росії - що потрібно знати сьогодні

23 червня Євген Пригожин поскаржився, що підконтрольні Міноборони РФ російські військові завдали удару по тиловому табору ПВК "Вагнер", звинуватив російське військове керівництво у знищенні окупантів і стверджував, що "покарає" його.

Вже 24 числа найманці взяли під контроль військові об'єкти, які знаходяться у Ростові-на-Дону і у Воронежі, а також почали колонами їхати у бік Москви. За відомостями ЗМІ, "вагнерівці" знищили, зокрема, російський військовий літак і кілька вертольотів.

Розв'язка заколоту була дуже несподівана - все припинилося після бесіди Пригожина з білоруським диктатором Олександром Лукашенком, про яку знав лідер росіян Володимир Путін. Ватажкові найманців нібито дали гарантії безпеки, і він мав вирушити у Білорусь. За непідтвердженими відомостями, Пригожин вже у Мінську.

Вас також можуть зацікавити новини: