Бої на фронті активізувалися / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Політтехнолог та офіцер ЗСУ Тарас Березовець висловився про фронтові події на тлі запеклих боїв у різних областях.

"Генштаб ЗСУ не визнає факт початку контрнаступу - була відповідна заява. Тобто ми можемо говорити про активізацію локальних боїв на низці напрямків - Бахмутський, Лиманський, Мар'їнський та Запорізький. Тобто ми не говоримо про контрнаступ, такі заяви і формулювання вживають окупанти та деякі західні медіа. Для себе я не бачу коректного способу описувати події, тому що контрнаступ не почався, це лише локальні бої, присутня активізація сутичок на певних напрямках", - заявив Березовець.

Він зауважив, що все літо може тривати наступальна операція ЗСУ.

"Я не беруся загадувати, коли буде контрнаступ. Можливо, це буде червень або липень. Враховуючи заяви Зеленського про те, що все готово до початку контрнаступу, то можна припустити, що офіційно оголосять про старт контрнаступу ще у поточному місяці. Наступальна операція може тривати від декількох тижнів до декількох місяців. Це може тривати усе літо. А може пройти все стрімко, як це було під час деокупації Харківщини торік", - сказав політолог.

Контрнаступ ЗСУ - головне

Згідно з даними Інституту вивчення війни, ЗСУ провели контрнаступальні операції на трьох ділянках фронту. Зокрема, українські військові здійснили "обмежену, але все ще значну атаку" у західній частині Запорізької області в ніч з 7 на 8 червня.

Російські сили, очевидно, захищалися від цієї атаки доктринальним чином і, ймовірно, відновили свої початкові позиції станом на 8 червня, відзначають аналітики.

Крім того, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, російські військові злочинці підірвали Каховську ГЕС саме через острах українського контрнаступу на Херсонському напрямку.

Генштаб, своєю чергою, зазначав, що на фронті ведуться важкі бої за кожен квадратний метр. Найбільш гаряче було на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.