Петро Черник вважає, що Путін може піти на застосування ядерної зброї / фото ua.depositphotos.com, скріншот

Російський диктатор Володимир Путін може піти на застосування ядерної зброї. Таку думку висловив військовий експерт Петро Черник в інтерв'ю "OBOZ.UA ". 

"Може. Наведу зрозумілий приклад. Коли в 1945 році вибухнула перша ядерна бомба, яку випробували американці, буквально через кілька місяців в США утворився інтелектуальний клуб, який називається Doomsday Clock – "Годинник Судного дня". Це інтелектуальна концепція, яка обчислює потенційну небезпеку загибелі людства від ядерного апокаліпсису. У 1962 році, коли кипіла ядерна криза на Карибах, на Кубі, коли Хрущов вже наказав знімати з ядерних ракет захисні оболонки і готувати їх до удару по Америці, тоді інтелектуали порахували, що до апокаліпсису залишилося 2 хвилини. Це при тому, що персонально Хрущову нічого не загрожувало, а про розпад Радянського Союзу в той час мова не йшла", – зазначив він. 

Експерт звернув увагу, що зараз цей "Годинник Судного дня" посунули на 30 секунд вперед. За його словами, це дуже багато. 

Відео дня

"Не на секунду, не на дві, а на тридцять. Причому вони дуже довго рахували. Коли почалося широкомасштабне вторгнення, про цю концепцію нічого не було чути. Я дуже ретельно відстежував, але вони заговорили про це тільки через півроку. Чому заговорили так пізно? Невже не могли порахувати швидше? Тому що це математика. Це не просто аналіз. Там 16 нобелівських лауреатів в області точних наук", – пояснив він.

Черник зазначив, що при розрахунках використовуються суперкомп'ютери, в які закладають мільярди змінних. Вони прораховують потенційні сценарії того, що може статися. 

"І якщо вони посунули стрілку на 30 секунд вперед, як ви думаєте, вони знали, що вони роблять? Де точка неповернення – ніхто не знає. Путін нелегітимний і нелегальний. У нього підозра в Міжнародному суді, її скасувати неможливо", – констатував він.

Загроза застосування ядерної зброї Росією

З початку повномасштабної війни РФ проти України загроза застосування Москвою ядерної зброї стала куди більш реальною, ніж раніше. Путін не один раз погрожував піти на цей крок. До таких погроз вдавався і Дмитро Медведєв. 

Крім того, Путін заявляв про переміщення частини ядерної зброї в Білорусь. За словами самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка, цей процес вже завершено.

Нещодавно стало відомо, що в Росії створили новий "імітатор наземного ядерного вибуху", який планують використовувати для військових навчань.

Вас також можуть зацікавити новини: