Жданов відповів, чи варто боятися Чернігівській області нового наступу армії РФ / Колаж УНІАН, фото Михайло Федоров, фото t.me/dmytro_lubinetzs

Військовий експерт Олег Жданов оцінив, чи варто Чернігівській області побоюватися повторного наступу армії РФ з боку кордону на тлі заяви глави ОВА В'ячеслава Чауса про те, що ворог здатний сформувати необхідну кількість військ доволі швидко - умовно за один-три тижні. 

Жданов вважає, що Росія може повторити наступ з північного напрямку лише через 3-5 років. Дані терміни видаються "реальними" лише за однієї умови: якщо Путіну вдасться "посадити" Україну за стіл переговорів і організувати таким чином необхідну окупантам оперативну паузу.

"Зараз ЗС РФ відчувають проблеми з поповненням особового складу по всій лінії фронту, протяжністю 1200 км. Тому говорити, що російські війська здатні в короткий термін сформувати ударне угруповання для повторного вторгнення в Чернігівську область, не має сенсу", - акцентував військовий експерт "Фокус". 

Відео дня

За його словами, кордон України вздовж Сумської, Чернігівської, Харківської областей - це тисячі кілометрів дистанції. У межах спільного кордону з агресором перебуває приблизно 20 тисяч військ РФ. Іноді Росія стягує туди поповнення у вигляді курсантів і влаштовує диверсійні вилазки. Але важливо пам'ятати, що на початку повномасштабного наступу окупантам для прориву до Київської області знадобилося 40 тисяч військових.

Зараз українські кордони укріплені, міста готуються до оборони, тому Росії не так просто буде подолати зустрічний опір на своєму шляху. 

"На цих ділянках фронту ми день і ніч будуємо інженерні споруди, міни - для військ це величезна перешкода", - вказав Жданов.

Він вважає, що для наступу на Чернігівську область РФ має мобілізувати ще приблизно 200 тисяч окупантів, а щоб посилити відповідну спроможність по всій лінії фронту, необхідно зібрати ще півмільйона людей. "Однак в такому випадку виникає інша проблема - чим озброїти призовників", - вказує він.

На даний момент військовий контингент РФ в Україні становить близько 430-450 тисяч окупантів. З них приблизно 200-250 тисяч вже на "нулі", нагадує він.

Наразі все, на що здатна Росія, це дрібні обстріли прикордонних територій для загострення "градуса", щоб Україні не змогла відтягнути звідти війська на оперативні ділянки фронту. Жданов вважає, що брати нові війська Путіну поки що "нізвідки": його політичні амбіції щодо "захоплення" Авдіївки армія РФ досі не змогла задовольнити, тому навряд чи Москва зважитися йти на північні кордони України в момент, коли її "донецький" і "херсонський" фронт не показує результату. 

"Брати війська нізвідки. Хоча військкомати дають до 30 тисяч мобілізованих на місяць", - підсумував він. 

Що сказав Чаус про можливості РФ

Напередодні голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус заявив, що Росія здатна в досить оперативні терміни сформувати необхідні сили для наступу на область. Він говорив, що йдеться про один-три тижні.

При цьому Чаус акцентував, що відповідна загроза зберігалася і у 2022-2023 роках, тому суттєвих змін на кордоні немає. 

Глава ОВА також нагадав, що область зміцнила свою оборону фортифікаційними спорудами, тому шанс РФ повторити події минулого  залежить від готовності України протистояти її нападу.

Вас також можуть зацікавити новини: