Дрони Shahed-131/136 планують виробляти в РФ / скріншот

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував новини про можливість будівництва в Росії заводу з виробництва іранських дронів-камікадзе Shahed-136.

"Країна, яка не змогла реалізувати у себе проект дронів-камікадзе, буде виробляти ці дрони за Ліцензією країни їх створила, але яка не здатна їх збирати у кількості більшій тисячі з копійками на рік... Чи не здається вам, що тут є якийсь дисонанс?" - акцентував експерт.

За його словами, Іран не може поставляти Shahed-131/136 Росії в необхідних їй обсягах для постійних ударів по Україні, і виробництво в Росії вони так само не зможуть швидко, до того ж навряд чи воно зможе видавати по 6 тисяч дронів на рік: "600 - так, і то, навіть щодо цієї цифри у мене є сумніви".

Відео дня

"Але, важливо те, що тепер стає зрозумілим, чому Росія готова продавати Ірану Су-35 та ЗРК С-400. Це підкуп лояльності Тегерана в питанні відкриття виробництва Shahed-131/136 в Росії. Що ж, шлюбні танці немічної жаби і гадюки. Кумедне видовище. І так, Єлабуга знаходиться у 1 тисячі км від кордону з Україною. Це прямо-таки виклик", - резюмував Коваленко.

Дрони Shahed-131/136 вироблятимуть в РФ - що повідомлялося

Днями The Wall Street Journal повідомив, що Іран і РФ продовжують вести таємні переговори про спільне виробництво дронів-камікадзе Shahed-131/136, які Москва активно використовує на війні з Україною.

За даними журналу, на початку січня іранська делегація високого рівня відвідала РФ для того, щоб узгодити будівництво нового заводу для виробництва БПЛА. В рамках поїздки іранські чиновники проінспектували місце будівництва майбутнього об'єкта в місті Єлабуга. Журналісти з'ясували, що сторони розраховують виробляти на новому заводі не менше 6 тисяч безпілотників на рік.