Росія може використовувати перехід через Азовське море до Дону / ілюстрація REUTERS

У Росії є можливість вивести частину кораблів з акваторії Чорного моря, пише військовий портал Defence Express.

Як наголошується у публікації, дійсно зараз може здатися, що усі кораблі Чорноморського флоту РФ опинилися в пастці і навряд чи зможуть залишити акваторію, однак, це не зовсім так, вважають аналітики. Росія може вивести частину кораблів, вказують фахівці.  

"Звичайно, йдеться не про усі кораблі, а тільки про клас малих ракетних кораблів, які в РФ створювалися якраз з прицілом на можливість здійснення міжфлотського переходу по річках... Йдеться про корабель проекту 21631 "Буян-М", проект 22800 "Каракурт", проект 1239 "Севуч", патрульний проект 22160 типу "Василь Биков", а також про всі кораблі класом нижче включно з ракетними катерами", - говориться у публікації.

Відео дня

Що стосується маршруту, то для цього Росія може використовувати перехід через Азовське море до Дону, потім через Донсько-Волзький канал до Волги, додають аналітики.

"Ця річка по системі каналів вже пов'язана з Балтійським і Білим морями... Таким чином, в теорії у РФ є можливість вивести з Чорного моря через річки досить значну частину флоту. Але без Босфору всі підводні човни проекту "Варшав'янка", фрегати проекту 11356р типу "Адмірал Григорович", а також сторожові кораблі проекту 1135 року "Буревісник" залишаться в Чорному морі", - йдеться у публікації.

Чорноморський флот РФ - актуальне 

Нагадаємо, у Військово-морських силах України припустили, що навіть після звільнення Криму від окупантів Росія зможе залишити свій флот у Чорному морі - на базах, розташованих на російській території.

"Інших варіантів, крім повного звільнення нашої території, нашого Криму, взагалі не розглядаємо. Крим буде звільнений, однозначно. Тому, звичайно, після звільнення нашого Криму ніякої мови про перебування там російських окупантів йти не може. В ідеалі було б чудово, якби так званий Чорноморський флот взагалі покинув би Азово-Чорноморський регіон", - зазначав речник ВМС України.

Вас також можуть зацікавити новини: