Верещук зазначила, що з Донецької області потрібно евакуювати більше 200 тисяч людей / фото УНІАН (Олександр Прилепа)

Для евакуйованих мешканців Донеччини держава забезпечує безкоштовну евакуацію та додаткові виплати.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі інформаційного телемарафону.

Вона відзначила, що щодо Донецької області дійсно було прийнято рішення про обов’язкову евакуацію мешканців, яка полягає в тому, що держава забезпечує безкоштовну логістику, розміщення та гарантує всі види виплат.

Відео дня

"Ми знаємо, куди ми маємо привезти людей, де вони будуть розміщені, де вони будуть зимувати, де будуть їхні діти. І головне, за що будуть жити люди", - акцентувала Верещук.

Віце-прем'єр зазначила, що крім виплат, які гарантує держава, передбачається додаткова допомога.

"До прикладу, одноразова виплата, яка відразу по прибуттю буде надаватися в руки - готівкою, кожній людині, яка буде прибувати в місця евакуації. Також міжнародна допомога ЮНІСЕФ, якщо є діти. ООН, Червоний Хрест і решта організацій, які теж вже скоординовані нами і чекають на таких людей", - підкреслила Верещук.

Вона наголосила, що мешканцям Донеччини потрібно евакуюватись зараз у теплий період і не чекати осені.

"Не чекати, коли потім буде набагато важче це зробити в силу бойових дій. І в силу того, що ми дійсно не зможемо надати тепло людям обігріти свої домівки", - пояснила Верещук.

Вона зазначила, що з Донецької області потрібно евакуювати більше 200 тисяч людей і серед них багато тисяч дітей.

"Ми розуміємо, що є маломобільні, люди похилого віку, жінки з маленькими дітьми, часто це багатодітні родини. Для таких людей є потяги та є транспорт. Ми готові їм допомагати добратися, на перон транспортувати і з перону допомогти добратися. Всі ці процеси продумані", - поінформувала Верещук.

Вона додала, що евакуйованих з Донеччини мешканців будуть розселяти у центральних і західних регіонах України.

"Там вже є їхні співвітчизники. Сьогодні, до прикладу, Полтава і Полтавщина - це 200 тис. переселенців. Соціологія показує, що 94% переселених українців і українок хочуть там залишитися назавжди", - сказала Верещук.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня Кабінет міністрів створив Штаб з евакуації мешканців Донеччини. Держава запровадить обов'язкову евакуацію населення з неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону

31 липня Верещук розповіла алгоритм дій для тих, хто має евакуюватися з Донецької області та повідомила, що мають виїхати більше 50 тис. дітей та більше 200 тис. дорослих.

Вас також можуть зацікавити новини: