Арестович розповів, коли закінчиться активна фаза війни з РФ / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Наступ Росії на сході України видихнеться за два-три тижні. Після цього активні бойові дії можуть припинитися, а війна перейде в позиційну фазу.

Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю "Медуза".

"Через два-три тижні закінчиться цей наступ. А разом з ним, цілком можливо, закінчиться і активна фаза війни, тому що російським військам більше нічим наступати", – вважає Арестович.

За його словами, зараз російські сили досить активно наступають на Сході України. Але проблема для них в тому, що це несприятлива для наступу місцевість. Сил, які вони там зібрали, недостатньо, щоб рішуче перемогти.

"На Ізюмському напрямку вони намагаються 25 тисяч військ втиснути в п'ять лісових доріг. А навколо яри, биті залізничні колії та переїзди. Численні споруди з довгими бетонними каналами - вважайте, протитанкові рови. У цій місцевості дощі йшли майже два тижні - це розмоклі поля, через які не пройдеш. Проти них наші найбільш боєздатні частини - важка механізована піхота і танкові підрозділи, які 8 років там стояли. Вони прекрасно знають місцевість, вони злі і мотивовані. Там безнадійна [для російських військ] ситуація. Це з самого початку була божевільна ідея - проводити там операцію. З військової точки зору вона була не потрібна. Вона пояснювалася чисто політичним рішенням - вийти на кордони Луганської та Донецької областей і оголосити про перемогу", - говорить Арестович.

За його словами, їхнє завдання тепер після провалу початкового плану - заявити, що захоплення Луганської та Донецької областей - це перемога.

"Потім вони хочуть згортати кампанію. Повернутися до переговорів, головне завдання яких - зняти санкції. Ось така кремлівська історія, тому що їм треба до кінця двох місяців війни щось говорити жителям Росії. Тим більше, потрібно заявити про якісь перемоги. Але не так сталося, як гадалося", - каже Арестович.

За його словами, Росія зібрала на сході "передостанні оперативні резерви", і все, що у них залишилося, – це втомлені війська в кількості близько 15 000 осіб, які відновлюють боєздатність після боїв біля Києва, Чернігова і Сум.

"Я не знаю, де вони візьмуть нові резерви. Щоб їх підготувати, потрібен мінімум місяць, а то й два. За цей час багато чого станеться. І санкції почнуть діяти, і в міжнародному плані щось трапиться, і ЗСУ сильно зміцняться за цей час. А Росії зміцнюватися нізвідки", - вважає Арестович.

Російсько-українська війна: деталі

Росія накопичує угруповання військ шляхом перекидання і зосередження додаткових підрозділів в Бєлгородській області в напрямку Харківщини. 

Так, за наявними даними, за 60 км від державного кордону України розгорнуті пускові установки ОТРК "Іскандер-М".

Ворог продовжує часткове блокування Харкова, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об'єктів критичної інфраструктури.

Активізувалися наступальні та штурмові дії росіян на Сєвєродонецькому, Курахівському та Попаснянському напрямках. Тривають бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне та Попасна.

Вас також можуть зацікавити новини: