Путін порушує норми міжнародного права / скріншот

РФ проводить демонтаж не лише правової системи колективної безпеки, яка існує у світі, а й порушує режим ядерного нерозповсюдження.

Про це заявив дипломат, колишній постійний представник України в ООН Володимир Єльченко в ефірі "Еспресо". Він додав, що розміщення ядерної зброї у Білорусі стане ножем у спину Китаю.

"Не пройшло і пару днів після візиту Сі Цзіньпіна до Москви і тут же Путін почав порушувати все, що тільки можна. В одному із документів, які були підписані з Китаєм, прямим текстом йдеться, що КНР та Росія не будуть розташовувати ядерну зброю на території третіх держав", - пояснив Єльченко.

Відео дня

За словами дипломата, дії Кремля - це пряме зухвале порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який більш менш існував.

"Це одна із основ світового порядку, який сьогодні ми маємо. З іншого боку, якщо Росія давно наплювала на Статут ООН та на всі принципи міжнародного права, то тепер Путін перейшов до порушення ядерного режиму, який існує у світі. Росія робить те, що очікувалося - вона починає демонтаж не лише правової системи колективної безпеки, яка існує у світі, а й дібралися руки до режиму ядерного нерозповсюдження. Це святе - цього Путіну і Лукашенку не пробачать", - сказав Єльченко.

Водночас дипломат не вважає цю ситуацію несподіваною. Він зазначив, що Росія й так фактично окупувала територію Білорусі.

"Для повного щастя, Путін має заявити, що він нічого не порушував, тому що Білорусі як незалежної держави не існує - "ми розташовуємо ядерну зброю на власній території". Де-факто, це вже так і є - вона окупована РФ. Де-юре, залишилося почути таку заяву Путіна. Після цього вже взагалі не буде про що з ним говорити", - підсумував Єльченко.

Ядерна зброя у Білорусі

Як повідомляв УНІАН, президент РФ Володимир Путін оголосив про розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі.

Наразі Штати не бачать ознак розміщення ядерної зброї в РБ.

Україна у зв'язку з ситуацією вимагає негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН.

Вас також можуть зацікавити новини: