Коваленко впевнений, що ракетні атаки РФ - це проблема не тільки України / фото ДСНС

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що удари РФ по Одесі та Миколаєву в черговий раз піднімають питання аморфності наших міжнародних партнерів, їх неповороткості і недалекоглядності. 

"Після того як Росія розірвала "зернову угоду" вона тут же стала наносити по Одесі і Миколаєву удари, руйнуючи зерносховища і портову інфраструктуру. Наносити удари ракетами, які не може перехоплювати наше ППО. А чому не може? Привіт нашим партнерам!" - написав він.

За його словами повністю ешелонована, високоефективна ППО розміщена в Києві. При цьому, інші міста мільйонники без прикриття. Поставок ППО від наших партнерів вистачило поки тільки на таку систему в Києві. 

Відео дня

"На сьогоднішній день у світі 1 765 ПУ ЗРК Patriot. У США їх на озброєнні понад 1100. Загалом, не знайшлося хоча б 5 батарей для України? "Зерновий коридор" не працює, а зернові хаби планомірно знищуються російськими окупантами, оскільки у нас немає ППО здатного відбити атаки росіян, адже нам таку ППО не передали, з якихось причин... В результаті, зерно з України не піде в інші країни... наприклад, в Африку. Дуже швидко Африку накриє продовольча криза і вже в цьому році ми можемо побачити голод в Африці. А там де голод, там і соціальна, політична, гуманітарна хаотизація і хвиля біженців. Масштабний голод в XXI столітті з тисячами, десятками тисяч смертей. Це мислимо? І міграція", - зазначив Коваленко.

Експерт запевнив, що мільйони жителів Африки хвилею хлинуть в Європу.

"Там де голод, соціальна нестабільність, там дестабілізація, хаос, виникнення радикальних рухів. Це все в комплексі може дати друге життя ІДІЛ, Боко Харам або породить більш страшний гомункулус, замішаний на вже існуючих, але більш агресивною ідеологією. Тобто, країнам Заходу, крім проблем з продовольчою кризою, міграційним хаосом, потрібно буде вирішувати проблему з терористичною загрозою нової формації", - написав Коваленко.

Він запевняє, що удар по порту в Одесі це щось більше ніж просто "Росія не дотримується домовленостей".

"Це більше ніж "зерновий терор". Це масштабніше і серйозніше. І в той час як Україна звикла переживати щоночі під повітряну тривогу і гуркіт вибухів, європейці навіть не уявляють, що їх чекає. У 2022 і першу половину 2023 Європі вдалося уникнути цього хаосу. Але, незабаром все почнеться по-серйозному. Здавалося б, всього один аспект, а виявляється, як від України залежить вся система безпеки не окремо взятого регіону, а цілого материка - Африки і стабільне, спокійне життя в розміреній млості Європейського соціуму", - написав експерт.

Він вважає, що Україна не повинна йти ні на які угоди з Росією по "зерновій угоді", на умовах РФ.

"Ми переживемо і впораємося. А ось Європа - не впорається. Тому, питання забезпечення України засобами, для самостійної організації безпечного судноплавства і не тільки - пріоритет для безпеки ЄС", - додав Коваленко.

Атаки РФ на Одесу і Миколаїв - подробиці

Сьогодні вночі в центрі Одеси через удар з боку російських окупантів сталася пожежа, є постраждалі.

"В результаті російської атаки в центрі Одеси є руйнування, почалася пожежа на площі 300 кв.м. на місці працюють фахівці відповідних служб", - розповіли в ОВА.

Вночі двоє людей, які постраждали під час удару, були госпіталізовані. Також повідомляється про "приліт" в Одеській області.

Миколаїв в ніч на 20 липня 2023 року постраждав внаслідок ракетного удару з боку Росії. В результаті удару загинуло двоє людей.