Партнери допомагають Україні озброєнням / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко пояснив, чому Захід досі не надає нам озброєння, яке допомогло б повністю відбити російську військову агресію.

"Їх зупиняють дві обставини. Перше - побоювання ескалації цієї війни та втягування в неї безпосередньо військ НАТО. Зверніть увагу: після інциденту в Польщі вони не пішли не лише на те, щоб задіяти п'яту статтю Статуту НАТО, а й четверту, яка говорить про те, що після попадання ракети на територію країни Альянсу треба було провести консультації НАТО. Американці не дали їм зробити навіть це. У цьому сенсі наші дії щодо Росії можуть призвести до більшої ескалації. І звідси випливає друга обставина – страх Заходу, що Росія застосує ядерну зброю. Путін це знає, він, як і раніше, періодично лякає Захід ядерною кнопкою. "Брудна бомба", атомні електростанції… Він постійно тисне, щоб на Заході постійно перебували у стані занепокоєння та нерішучості щодо надання військової допомоги Україні", - сказав Романенко в інтерв'ю OBOZREVATEL.

Він зазначив, що наразі Україні допомагають у такому обсязі, щоб вона не програла, а щоб Україна виграла у війні, а потрібна відповідна допомога, насамперед технічна. На його думку, така позиція Заходу сприяє затягуванню війни.

Відео дня

"Ця ситуація має непередбачуваний характер. Захід уже змирився з думкою, що війна може бути непередбачуваною, але до наступного етапу переходити поки не готовий – коли необхідно допомогти Україні настільки, щоб вона виграла, але при цьому не призвести до стану, коли противник застосовуватиме зброю масового ураження і коли війська НАТО будуть втягнуті у цю війну. Позиція Заходу хитається. А оскільки немає рішучості, є проблема, що триває", - додав генерал.

Військова допомога Україні від партнерів

23 грудня Конгрес США остаточно схвалив проект урядового бюджету на 2023 рік, який серед іншого включає майже 45 млрд дол. для України та партнерів. Серед передбачених програм на підтримку України - Ініціативи з безпекової допомоги Україні обсягом 9 млрд дол., що включає надання устаткування, навчання, логістики та поставок на підтримку Збройних сил України.

Нещодавно Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги. До нього увійшла, зокрема, броньована ремонтно-евакуаційна машина Bergerpanzer 2. Німеччина передала Україні передову систему ППО Iris-T, що вже захищає українське небо від російських ракет. До відправки готують ще три установки.