Винищувачі F - 16 / фото US Air Force

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко розповів, чи дадуть союзники Україні літаки для оборони.

"На жаль, нам не дають найефективніший засіб проти крилатих ракет. Це авіація. Суть крилатої ракети - летіти на невеликій висоті, і не завжди наші радари її помічають. У той же час радари літаків бачать крилаті ракети, як на долоні. За тактикою використання авіації, перехоплювач на винищувачі заходить ззаду крилатої ракети, стріляє і з імовірністю 100% її збиває. У нас є маса таких прикладів. Але, на жаль, у нас дуже мало літаків. А наші західні союзники досі бояться нам давати авіацію", - сказав він у інтерв'ю УНІАН.

Він упевнений, що за 9 місяців наші пілоти давно б освоїли і F-16, і F-18, і будь-який інший західний винищувач.

"Потрібно політичне рішення. Воно обов'язково буде. Пам'ятайте, нам спочатку відмовлялися давати знамениті HIMARS, а тепер в Україні їм зроблена така реклама, що черга за ними стоїть на 10 років вперед. Нам не хотіли давати потужні системи ППО типу NASAMS і IRIS-T, нарешті, і їх дали. Я думаю, що недалекий той день, коли нам дадуть нові танки і нові літаки", - заявив Геращенко.

Літаки для України: що відомо

У липні керівник офісу президента Андрій Єрмак заявив, що в американському проекті оборонного бюджету на 2023 рік передбачено 100 млн дол. на навчання українських пілотів управлінню винищувачами F-15 і F-16. Однак рішення про передачу цих літаків Україні США не приймали.

У ЗСУ заявляли, що вони зможуть дуже швидко звільнити окуповані території України, якщо отримають американські винищувачі F-15 і F-16, які мають країни НАТО.

Відставний адмірал ВМС США, колишній головнокомандувач союзними військами НАТО Джеймс Ставрідіс повідомив, що лідери в столицях країн НАТО переглядають ідею, від якої відмовилися в перші дні повномасштабної війни – надати Україні винищувачі.