СБУ назвала "пріоритети" РФ у поверненні своїх із полону / Колаж УНІАН, фото wikimedia.org, фото ua.depositphotos.com

Заступник голови СБУ (2014-2015) Віктор Ягун в ефірі "Київ 24" розповів, як відбувається обмін полоненими між Україною та РФ та кого з військових Росія намагається повернути першочергово. 

"Деякі полонені їх взагалі не цікавлять, особливо це стосується мобілізованих. А деякі категорії, як от "Шторм Z" - колишні зеки - вони їх обмінюють у першу чергу. Для чого? Є інформація, що їх за гроші відпускають в армію, щоб вони пів року, не беручи участь в активних бойових діях, отримали помилування. Зрозуміло, що якийсь авторитет потрапляє в "Шторм Z", ніхто його в м'ясний штурм не відправляє. Він пів року відбуде на кухні й спокійно собі виходить з чистою совістю", - розповів Ягун. 

Ще одним пріоритетом для обміну в РФ є кадирівці, зазначив він. За словами Ягуна, іноді вони готові обміняти 10 українських полонених на одного свого. 

Відео дня

"Кадирівці починають створювати свій власний обмінний фонд. Крім того, що вони захоплюють людей на окупованих територіях, вони фактично за гроші вимінюють наших полонених у передових підрозділів російської армії. Ці полонені навіть не потрапляють у систему ФСБ. Вони це роблять для того, щоб мати обмінний фонд. Для них це критично - викупити будь-якого кадирівця, який потрапляє в полон", - каже Ягун.

Обмін полоненими - останні новини

8 лютого Україна провела великий обмін полоненими - додому повернулися 100 українських захисників. Більшість з них були захисниками з "Азовсталі". Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби.

За даними члена експертної ради Центру громадянських свобод Михайла Савви, Росія утримує щонайменше 7 тисяч українських цивільних. Серед цивільних, яких утримує країна-агресор, є і журналісти, зокрема кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк.

Вас також можуть зацікавити новини: