Без цього не перемогти: аналітики назвали, що потрібно ЗСУ для прориву на півдні / Фото: АрміяInform

Впродовж останніх тижнів українські сили намагалися прорватися через російські лінії оборони – танкові пастки, щільні мінні поля та інші перешкоди – на південному напрямку. Як пише CNN, аналітики вважають, що для істотного прориву українським силам доведеться змінити тактику. 

Експерти стверджують, що українські сили вдалися до використання невеликих військових груп з метою прорізати шлях через мінні поля або обійти їх. Але така навігація не зламає хребта російської оборони, особливо – за умови домінування росіян в повітрі. 

"Російські ударні вертольоти та винищувачі-бомбардувальники використовують слабкі місця в ППО України, що дозволяє росіянам завдавати ударів по українських сухопутних військах. Здійснити механізоване проникнення такого масштабу, коли супротивник має перевагу в повітрі, надзвичайно складно", – каже аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.

Відео дня

Без систематичного розриву російської оборонної системи операції і надалі просуватимуться повільно, стверджує  аналітик Франц-Штефан Гаді, який напередодні здійснив візит на передову та спілкувався з українськими військовими.

"Операції є більш послідовними, ніж синхронними. Україні доведеться краще синхронізувати та адаптувати поточну тактику, без цього західне обладнання не буде тактично вирішальним у довгостроковій перспективі. Це відбувається, але робота йде повільно. … Справа не лише в обладнанні. Просто немає жодного систематичного розриву російської оборонної системи, який я міг спостерігати", – каже він.

За словами Гаді, критично важливим завданням Сил оборони у найближчі тижні є "послаблення російської оборони до такого ступеня, аби уможливить маневр". 

"Російські сили, навіть якщо вони сильно послаблені та не мають боєприпасів, ймовірно, здатні затримати, стримати або відбити наступ окремого взводу чи роти українців, якщо ці атаки не будуть краще скоординовані та синхронізовані вздовж ширшої лінії фронту", – наголошує Гаді.

Джордж Баррос з ISW каже, що українці можуть скористатися географічними перевагами.

"Російські оборонні лінії не всі суміжні або однаково придатні для міцної оборони. Деякі лінії розділені водними об’єктами або складним рельєфом. Деякі лінії розташовані таким чином, що це може ускладнити контрольований відхід від однієї підготовленої лінії оборони до іншої", – акцентує він.

Баррос каже, що "вздовж південної лінії фронту існує багато складних місцевостей, які можна використовувати". Як приклад він наводить успішні українські атаки вздовж річки Мокрі Яли. 

Що буде, якщо російську лінію оборони не буде прорвано - прогнози експертів

В ISW прогнозують, що за відсутності несподіваного краху російських ліній українські досягнення "ймовірно відбуватимуться протягом тривалого періоду часу і чергуватимуться з затишшям і періодами повільніших і більш жорстких зусиль". Це буде пов’язано з тим, що самі українці потребуватимуть допомоги та ротації.

Франц-Штефан Гаді доходить схожих висновків. Він прогнозує, що є ризик, що "кривава боротьба з резервними підрозділами, які будуть поступово залучатися, триватиме наступні тижні і місяці". 

Контрнаступ України - останні оцінки

Цього тижня активізацію українського контрнаступу підтвердили одразу кілька західних ЗМІ.

CNN стверджує, що українська армія намацала слабке місце в російській обороні і посилила масштаб наступальних дій, відправивши в бій раніше не задіяні резерви.

Bloomberg пише, що українські війська завдають значного удару в південно-східній частині Запорізької області. 

The New York Times інформує, що Сили оборони почали нову фазу контрнаступу, напрямком для головного удару став південь.

Вас також можуть зацікавити новини: