Кримський міст знаходиться в аварійному стані / фото t.me/kazansky

В результаті події в Криму Керченський міст впав.

Чому він відразу ж зруйнувався, хоча інші мости витримують сильніші удари, розповів військово - політичний оглядач Олександр Коваленко в ефірі FREEДОМ.

За словами Коваленка, у версії російських спецслужб про те, що Кримський міст підірвали в результаті підриву автомобіля - є частка істини, дуже схоже, що це було саме так.

"Але тут дуже цікаві наступні фактори. По-перше, на в'їзд і виїзд з Керченського мосту розміщені стаціонарні інспекційно-доглядові комплекси (ІДК) СТ-6035, які знаходяться під управлінням відомчої охорони Мінтрансу РФ. Саме шляхом цих комплексів ведеться найжорстокіший контроль провезення на Керченський міст різного виду вибухових речовин, будь-якого вибухонебезпечного вантажу. Тобто це не можна розглядати як фактор диверсії, оскільки просто нашпиговану вибухівкою вантажівку без відома російських силовиків провести було неможливо. Висновок тільки один - це дійсно може бути російська військова вантажівка, які перевозила якісь вибухові речовини, що детонували так вдало і успішно на мосту", - стверджує Коваленко. 

Другий фактор, чому сталося обвалення моста, в тому, що в сучасній Росії не враховуються при будівництві важливих об'єктів ГОСТи, вимоги до якості матеріалів.

"Наприклад, ми можемо бачити, яку кількість ударів потрібно було нанести по Антонівському автомобільному мосту, по Каховському мосту ракетних озброєнь, щоб їх серйозно пошкодити, скільки на це було витрачено часу! Аналогічна ситуація - міст в Затоці Одеської області: російські окупанти разів 7-8 наносили по ньому удари досить потужними ракетами х-22, у яких бойова частина майже тонна! Проте вони його не змогли відразу знищити і зруйнувати. В цьому випадку вибух вантажівки, по ідеї, не повинен був повалити відразу цілий проліт! Але це сталося.  Тобто головотяпство формату номер один і корупція і головотяпство номер 2 - токсичний симбіоз і ми можемо бачити наслідки", - зазначив Коваленко. 

Разом з тим, за словами експерта, коли ЗСУ дійсно почнуть наносити ракетні удари по Керченському мосту, коли у них буде така можливість, ми можемо тільки собі уявити, як швидко впораємося з поставленим завданням, зазначив Коваленко.

Що стосується відновлення руху Кримським мостом, то Коваленко вважає, що залізничну частину найближчим часом зможуть відновити.

"Не думаю, що це займе більше як тиждень. Щодо автомобільного прольоту, то в цьому випадку зможуть користуватися тільки однією частиною. Але тут є один важливий нюанс: якщо одна з частин дороги так впала всього від вибуху автомобіля, начиненого вибухівкою (наприклад, за однією з версій), то складно оцінити, на скільки пошкоджена вціліла частина. Вона може мати певного роду пошкодження, які при запуску двосмугового руху автомобілів може привести до нових руйнувань. Тому, на мій погляд, найближчим часом міст буде в аварійному стані, його потрібно буде перекрити і їм неможливо буде користуватися приблизно до тижня", - зазначив Коваленко.

Обвал Кримського мосту: подробиці

Вранці 8 жовтня надійшла інформація про пожежу на мосту. РосЗМІ повідомили, що пошкоджена тільки залізнична гілка, але фото і відео з місця події показали обвал двох прольотів автомобільної частини.

У РФ повідомили про вибух вантажівки на мосту і загибель трьох людей в результаті події. А один з депутатів Держдуми назвав атаку на міст "оголошенням війни без правил".

Російським ЗМІ вже видали "методички" з правилами подачі інформації про Кримський міст. Так звані журналісти з РФ повинні писати, що він "пошкоджений, а не зруйнований".

За даними джерела УНІАН у правоохоронних органах, спецоперацію з підриву Кримського мосту організувала СБУ. Однак у Службі безпеки поки це не підтверджують.

Путін скликав урядову комісію через надзвичайну подію на мосту. А ВСУ тим часом задоволені, що окупанти позбулися чергової "транспортної артерії".

Вас також можуть зацікавити новини: